Small preview image

G80 är kanske mest känt som det första DirectX 10-kompatibla grafikkortet men frågorna kring NVIDIAs nya grafikkrets är mångfalt fler än svaren. Vi har sett mängder med uppgifter om specifikationer på kortet och även olika rykten om lanseringsdatum. Men uppgifterna går ofta i sär och därför är det svårt att säga för mycket om de senaste uppgifterna som dykt upp. GeForce 8800 som namnet verkar bli på G80-familjen sägs nu komma att offentliggöras  i mitten av november månad. Uppgifterna kommer från grafikkortstillverkare men huruvida det skulle betyda att NVIDIA gör en äkta hårdvarulansering eller bara en papperslansering återstår att se. Det ser i alla fall ut som att GeForce 8800 ska finnas i handeln detta året.



Helt klart är i alla fall att kretsens huvudnummer, DX10-kompabiliteten, inte kommer att kunna utnyttjas direkt. Det är inte förrän i Windows Vista vi kommer få se stöd för DX10 och Shader Model 4.0. Samtidigt som man frågar sig hur många spel som kommer stöjda DX10 inom en snar framtid.


Grafikkortstillverkare har även meddelat att man är tveksamma till att ATIs DX10-krets, R600, kommer dyka upp innan årsskiftet, vilket vi redan fått tidiga indikationer på. Om nu NVIDIA kan hålla ett lanseringsdatum i november ska det bli intressant att se hur mycket försprång man kan få på ATI när man trots allt inte har något officiellt operativsystem som stödjer dess hetaste funktioner.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid