Small preview image

NVIDIA GeForce 7900 GTX kommer visas upp på CeBIT 2006 i början av nästa månad och kretsen som utvecklats under namnet G71 väntas bli svaret på ATIs nya flaggskepp Radeon X1900 XTX. I vanlig ordning är det mängder med rykten som cirkulerar på Internet och den information som nått oss här på NordicHardware är tvetydig, vissa påstår att GeForce 7900 GTX kommer använda sig av hela 32 pixel piplines för att nå optimal prestanda, medan andra källor säger att även 7900 GTX kommer nöja sig med 24 pipelines, precis som 7800 GTX.



Det som talar för en 32 pipelines version av kortet är att NVIDIA och dess partners visat stort förtroende för G71 och att man faktiskt haft ganska lång tid på sig att utveckla kretsen då arbetet med G70-serien blivit mindre stressat av ATIs förseningar med R520. Samt att NVIDIA vill vara säkra på att ta prestandakronan från ATI återigen, vilket en 32 pipelines version av G71 med stor sannolikhet skulle göra.


Det som dock inte talar för en 32 pipelines version av kortet är först och främst den ökade komplexitet det medför vi tillverkningsprocessen. Att G71 blir NVIDIAs första högprestanda krets baserad på 90nm betyder att man redan har fått jobba extra med att få tillverkningstekniken att fungera optimalt. Just dess 90nm tillverkningsteknik gör att NVIDIA kan sikta på mycket höga klockfrekvenser istället för extra pipelines, något som inte ger samma prestandaökning men blir betydligt lättare och billigare att åstadkomma.


Vi lär i vanlig ordning inte veta exakt förrän NVIDIA själva ger svar på tal och vi väntar med spänning på NVIDIAs tillvägagångsätt. Ska man återigen lägga alla produktions och kostnads problem åt sidan för att roffa åt sig prestandakronan, eller har man en annan plan denna gång?

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid