I nuläget är det endast AMD som använder sig av den nya minnestekniken HBM, men det är inte det enda nya alternativet till den åldrande GDDR5-standarden som är på ingång. Nu uppges både AMD och Nvidia förbereda grafikkort som istället använder vidareutvecklingen GDDR5X, med uppåt dubbla bandbredden jämfört med föregångaren.

HBM, eller High Bandwidth Memory, är en ny grafikminnesteknik där minneskretsarna staplas på varandra och som för med sig dels betydligt högre maximal bandbredd och dels lägre effektförbrukning, samtidigt som det tar upp mindre yta på kretskortet. Att GDDR5:s dagar snart är räknade i entusiastsegmentet är därmed ett faktum, men övergången till HBM kommer ta tid.

GDDR5X kramar ut extra prestanda ur en åldrande minnesteknik

Tidigare uppgifter talar om Nvidias planer att använda sig av andra generationens HBM-minne till sin kommande Pascal-familj grafikkretsar, men det finns skäl att anta att inte alla nya grafikkort kommer använda sig av just den minnestekniken. Dels kommer GDDR5 fortsätta användas i lägre prisklasser – AMD använder exempelvis fortfarande GDDR5 i alla sina äldre grafikkretsar såsom Hawaii och Tonga. Anledningen är dels att stöd behöver finnas i själva grafikkretsen och dels att HBM inte tillverkas i lika stora volymer som GDDR5.

GDDR5X

Enligt nya uppgifter planerar därför både AMD och Nvidia att använda sig av ett mellanting i sina kommande grafikkortsserier, i form av en vidareutveckling av GDDR5-tekniken – GDDR5X. Sistnämnda innebär samma underliggande teknik som GDDR5, men med flera uppgraderingar som innebär att samma mängd kontaktpunkter kan flytta uppåt dubbla mängden data genom dubblerad ”prefetch” (från 32 bits hos GDDR5 till 64 bits hos GDDR5X). Det innebär att det nuvarande prestandataket på GDDR5, cirka 8 gigabyte per sekund, kan höjas till cirka 16 gigabyte per sekund fram till 2018. Vid lanseringen förväntas bandbredden ligga på mellan 10 och 12 gigabyte per sekund.

Med största sannolikhet kommer vi i så fall få se HBM fortsätta användas i det absoluta toppsegmentet, GDDR5 i budget- och mellanklassegmentet och GDDR5X däremellan, för övre mellanklassen och lägre entusiastklassen. Dessutom bör GDDR5X i teorin vara helt kompatibel med nuvarande grafikkretsar, så tekniken kan komma att användas även i nylanseringar av äldre kort.

De första GDDR5X-baserade grafikkorten från både Nvidia och AMD kan komma att lanseras nästa år, och för AMD:s del kan vi se tekniken debutera tillsammans med företagets första kretsar som tillverkas i den nya 14-nanometerstekniken. Än så länge är uppgifterna dock obekräftade, och det är fortfarande oklart exakt hur GDDR5 kommer påverka tillgång och prissättning, eller för den delen vad vi kan förvänta oss för effektförbrukning.

Källa: Techpowerup

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid