Det är nära nu för AMD:s mångfaldigt försenade Bulldozer-arkitektur som ska börja skeppas nästa månad. Nu har Gateway listat ett antal Opteron-modeller baserade på Bulldozer-arkitekturen och precis som väntat ser vi modeller med 8, 12 och 16 kärnor. Klockfrekvenserna för samtliga lägger sig på mellan 2,1 GHz till 3,0 GHz.

Det ser ut som att lanseringen av Bulldozer både för servrar och konsumenter äntligen är på väg att ske och vi börjar få tag på allt mer uppgifter om den nya arkitekturen. Gateway som ägs av Acer har släppt sina uppdaterade 2U-racksystem med Dual-Socket konfiguration och avslöjar inte mindre än fyra nya Opteron-modeller i 62xx-serien som är baserad på AMD Bulldozer.

AMD_Opteron_6200

Samtliga processorer går under namnet ”Interlagos” vilket betyder att de är baserade på två separata kärnor i en MCM-konfiguration. Fördelen med detta är att kunna erbjuda fler kärnor än vad man annars kan, samt att man får minneskanalerna att samarbeta för att få fyra stycken ”Quad-Channel Memory”. Opteron 62xx-serien kommer att vara kompatibel med äldre G34-moderkort genom en BIOS-uppdatering så för de som köpte sig ett Magny-Cours system är det bara att hoppas på en sådan.

Modell Opteron 6220 Opteron 6234 Opteron 6272 Opteron 6276
Arkitektur Bulldozer Bulldozer Bulldozer Bulldozer
Kodnamn Interlagos Interlagos Interlagos Interlagos
Kärnor 8 12 16 16
Klockfrekvens 3,0 GHz 2,4 GHz 2,1 GHz 2,3 GHz
Minneskanaler 4 4 4 4
ACP/TDP 80W/115W 80W/115W 80W/115W 80W/115W
Socket G34 G34 G34 G34

Det ska även komma nya processorer till socket C32 under namnet ”Valencia” som ska erbjuda sex och åtta kärnor. Det är även prat om fyrkärniga modeller men det  har på senare tid varit väldigt tyst om dessa och vissa källor säger att dessa inte ska komma. Skillnaden på Valencia och Interlagos med åtta kärnor är att Interlagos som sagt är baserad på två kärnor som kopplas ihop, så Interlagos erbjuder fyra minneskanaler, medan Valencia bara har två.

Det här är bara några av modellerna från AMD och det ska även komma lägre klockade modeller i HE-serien (High-efficiency) med ett ACP/TDP-värde på 65W/80W och även i SE-serien där höga klockfrekvenser och prestanda är i fokus med ett ACP/TDP-värde på 105W/140W.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob Hugosson-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

Ungefär som väntat med andra ord. 🙂