Efter en lång tids väntan hos många svenska konsumenter är nu Sonys nya spelkonsol Playstation 4 lanserad på den europeiska marknaden. Däremot har Sony märkt av ett stort tryck på sina PSN-servrar efter den amerikanska lanseringen, och vissa funktioner kommer inte vara tillgänliga omedelbart på de europeiska konsolerna.

Av de konkurrerande spelkonsolerna Playstation 4 och Xbox One är det förstnämnda som först hittar till den svenska marknaden, och kommer vara tillgänlig i butik från och med idag. Konsolen utannonserades i februari i år och lyckades få en ett tidigt övertag i marknadsföring i och med kontroverserna kring online-policyn hos den konkurrerande konsolen, som dock sedan dess har reviderats.

AMD-APU och en ny inkarnation av Dualshock

Playstation 4 använder sig av en skräddarsydd X86-kompatibel APU-krets från AMD, med åtta Jaguar-kärnor tillsammans med Radeongrafik med 18 aktiva beräkningsenheter för totalt 1 152 streamprocessorer. Detta körs tillsammans med 8 gigabyte GDDR5-minne. Dels ska den nya processorn vara betydligt snabbare än den i Playstation 3, men framför allt är den enklare att programmera till än Cell-arkitekturen från IBM som använts tidigare.

 

Sony Playstation 4
CPU 8 x AMD ”Jaguar”-kärnor
1,6 GHz
GPU AMD Radeon
18 beräkningsenheter
1 152 beräkningsenheter
RAM 8 GB GDDR5 (delat)
2,75 GHz, 5 500 MT/s
Lagring 500 GB hårddisk (uppgraderingsbar)
Optiskt medium Blu-ray
Nätdel Integrerad
Operativsystem Orbis OS
Handkontroll Dualshock 4
Anslutningar 2 x USB 3.0
WLAN
Gigabit Ethernet
Bluetooth 4.0
HDMI 1.4
S/PDIF

 

Som standard har konsolen en hårddisk på 500 gigabyte som kan bytas av användaren, men det finns inget stöd för externa hårddiskar. Likt föregångaren Playstation 3 levereras de fysiska spelen på blu-rayskivor. Operativsystemet kallas Orbis OS, som bygger på Unix-operativsystemet FreeBSD 9.

 

ps4controller

 

Tillsammans med den nya konsolen har Sony dessutom gjort den största förändringen på sin Dualshock-kontroll sedan tillägget av analogspakar till första generationens Playstation. Kontrollen har en övergripande snarlik design, men med en uppdaterad passform som ska vara mer ergonomisk att hålla i. Avtryckarknapparna är mer distinkta än tidigare, och nu finns även tillskottet av en pekplatta på kontrollens framsida för pekgester i spel och musmanövrering i operativsystemet. Allt systemljud kan även skickas ut via en 3,5-millimeterskontakt på handkontrollen.

Viss onlinefunktionalitet dröjer

Efter ett högt servertryck vid lanseringen av konsolen på den nordamerikanska marknaden har dock Sony valt att hålla tillbaka vissa onlinefunktioner direkt vid lansering. En av dessa är ”what’s new”, som låter en se sina vänners senaste aktiviteter på PSN, och förmodligen kommer funktionen vara avstängd både via konsolen och Playstation-applikationen till Ios och Android. Sony kommer även deaktivera de onlinebaserade undermenyerna till spel som annars är åtkomliga via startskärmen.

All multiplayer och andra kärnfunktioner hos PSN kommer dock vara aktivt från dag ett, och Sony utlovar att de kommer aktivera de avstängda funktionerna inom ett par dagar när det största trycket på servrarna har lättats. Däremot nämns inget exakt datum.

Riktpris på 4 500 kronor

Playstation 4 ska finnas tillgänglig idag från flera svenska återförsäljare, i fysisk butik eller på internet, med en prislapp på omkring 4 500 kronor inkusive moms. Konkurrenten Microsoft tros få sin konsol till den svenska marknaden någon gång under det första kvartalet 2014.


Relaterade nyheter

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Carl HolmbergLady Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lady
Medlem
Lady

Någon som vet om ps4 kör fat32 eller om dem har uppgraderat till något som klarar av mer än 4,5gb i filstorlek.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Lady”]Någon som vet om ps4 kör fat32 eller om dem har uppgraderat till något som klarar av mer än 4,5gb i filstorlek.[/quote] Den interna disken använder inte Fat32 utan troligen något Unix/Linux-specifikt filsystem eller ett proprietärt från Sony. Till Playstation 3 användes Fat32 till externa lagringsmedium, men Sony har begränsat användningen av externa enheter ganska ordentligt med Playstation 4 och än så länge har jag inte hittat några rapporter om filsystem. Men då det inte står något specifikt om Fat32 skulle det inte förvåna mig om det numera finns stöd för NTFS, men bäst att invänta och se om… Läs hela »