Som en oväntad avrundning på ett av de mer händelserika nyhetsdygnen på många veckor utannonserar Facebooks grundare och VD Mark Zuckerberg att företaget planerar att köpa upp det unga företaget Oculus VR, kända för sitt headset för virtuell verklighet – Oculus Rift.

Oculus VR har gjort en väldigt snabb resa sedan sin Kickstarterkampanj under 2012. Från en enkel, lågupplöst prototyp med minimalt utvecklarstöd har projektet kring VR-glasögonen Oculus Rift vuxit till ett mångmiljonföretag, som lockat intresse från mängder av investerare och lockat programmeringslegender som John Carmack. Oculus VR har inlett vad som ser ut att bli en renässans för virtuell verklighet på allvar riktat strålkastarljuset mot tekniken – och har som konsekvens själva hamnat i ljuset från ännu större strålkastare.

I en minst sagt oväntat vändning meddelar Mark Zuckerberg, VD för världens idag största sociala nätverk Facebook, att företaget planerar att köpa upp Oculus VR för inte mindre än 2 miljarder dollar. Summan kommer betalas ut i både pengar och Facebook-aktier, och enligt Zuckerberg kommer Facebook verka för att Oculus VR ska kunna leverera ”helt nya typer av upplevelser”.

Inledelsevis kommer Oculus VR fokusera på att färdigställa sin produkt, och de kommer arbeta som ett självständigt team inom Facebook för att få ut Oculus Rift på marknaden och se till att bygga upp en plattform i samarbete med spelutvecklare. Målet är att få ett så stort spelstöd som möjligt, vilket sedan kan bli en viktig språngbräda längre fram.

Zuckerberg nämner bland annat virtuell närvaro som ett exempelsom Facebook kan ha stor nytta av, ett sätt att träffa andra människor på distans eller ta del av allt från semesterbilder i full omslutande 3D eller diverse sportevenemang. Via Facebook är tanken att Oculus Rift ska kunna gå från att endast vara ett medium som konsumerar media, till att bli en regelrätt kommunikationsplattform.

Oculus VR kommer i sin tur ha stor nytta av de helt enorma tillgångar som Facebook kan bistå med. 2 miljarder dollar är ett rejält tillskott i kassan även för ett välfinansierat företag som Oculus, och kommer gott och väl räcka för att Oculus Rift faktiskt ska få se dagens ljus som en fulländad konsumentprodukt.

Samtidigt syns blandade reaktioner i diverse kommentarsfält på internet, med en del positiva svar som fokuserar på nyttan de nya tillgångarna kan göra, samtidigt som en del svar fruktar för vad Facebooks ekosystem kan komma att göra med Oculus Rift längre fram. Oculus Rift har hittills marknadsförts som en öppen plattform med fokus på att få ett brett mjukvarustöd som vem som helst kan ta till sig, och många ställer sig frågan hur Facebooks tungt reklamfinansierade nätverk kommer påverka den marknadsföringsmodellen i längden.

Parallellt med Oculus VR arbetar flera konkurrenter på sina egna lösningar, där det främst är Sony som fått uppmärksamhet med sitt projekt Morpheus till Playstation-plattformen. Även Gameface Labs har en egen variant, och flera andra företag har lockats av VR-konceptet. Så även om framtiden ser oklar ut för just Oculus Rift och spelplanen har förändrats, kan vi konstatera att det helt klart ser ljust ut för virtuell verklighet framöver.

Relaterade artiklar

Annons

7
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
adolf512nsMarquzzMASSSWEDERebellion Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
n0pax
Medlem
n0pax

Trodde det var 1 april först 😮 Men sen var det inte det 😥 Jag som trodde att man skulle slippa Facebook. Nu blir det säkert så att om man kopplar upp sig och sitter och spelar med Oculus VR så kommer det en massa folk som vill vara sociala på Facebook. Det värsta är om man tvingas regga sig på Facebook även om man inte vill ha tjänsten 😳 Kunde dom inte ha Crown fundat projektet, eller fått något utomstående riskkapitalbolag att bistå med deras finanser. Tittar man på det svenska företaget king, med sitt spel så var det… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Ja jäklar detta hade jag inte räknat med.. har väl inga större problem med Facebook som vissa andra. Det finns problem men också mycket fördelar. Däremot har FB hittills inte schabblat bort några av de företag/produkter man köpt vad jag vet. Jag ska erkänna att FB knappast känns som en optimal ägare till Oculus men förhoppningsvis har man ett upplägg som främjar utvecklingen av Rift och att det fortsätter att styras av de som verkligen brinner för VR.Samtidigt som det känns lite avigt att FB ska äga Oculus VR och att man är rädd att företaget ska hamna i skymundan… Läs hela »

Rebellion
Medlem
Rebellion

Då får de inte ett öre av mig. Trist, men det finns andra företag som håller på med liknande produkter.

Magnus
Medlem
Magnus

Ja, något måste väl FB göra med sin pengapåse de har dragit in från oseriösa datingtjänster med halvnakna tjejer.
Undra varför installerar addblockers… hmm….

Marquzz
Medlem
Marquzz

Man kan ju bara hoppas att FB vill utvidga sin portfölj, och mer stå som passiv ägare. Man har ju tidigare diskuterat hur de ska tjäna pengar på FB i det långa loppet och nu som de har stålar så kanske de passar på att köpa in sig på andra marknader också.

ns
Gäst
ns

Facebook köper kanske allt de kommer över för att få en stabilare grund den dagen när den sociala bubblan börjar pysa och aktien rasar…

gustav II
Medlem
gustav II

Ifall det värsta tänkbara scenariot inträffar dvs att occulus rift övergår till att bli en stängd facebookintegrerad plattform så är jag övertygad om att andra aktörer kommer ta över stafettpinnen, de som backade projected gjorde helt klart nytta då vi nu har många olika bolag involverade i VR.

Jag personligeb hade föredragit om occulus hade lagts ut på börsen och att flera bolag tillsammans med privatpersoner hade fått möjlighet att gå in.