Finska Assembly står för lokal uttagning till IeSF:s internationella turnering i bland annat i Blizzards digitala kortspel Hearthstone, men har nu hamnat i blåsväder över intagningskraven. Detta för att Assemblys intagning endast gäller för finska män.

Varje år anordnar koreanska International eSports Federation världsmästerskap i flera olika speltitlar, bland annat Starcraft II, Hearthstone, Dota 2 och Tekken Tag Tournament 2. Internationellt så sker intagningen via regionala organisationer, såsom finska Assembly. I år har dock både IeSF och Assembly fått det hett om öronen, på grund av beslutet att könsindela turneringarna.

Det hela uppmärksammades i en Reddit-post där intagningskraven från Assembly citerades från ett email. Ett av intagningskraven är att endast finska män kan delta, inte kvinnor, vilket under gårdagen ledde till något av ett ramaskri över internet.

Assemblys svar på kontroversen var att de var tvungna att följa intagningskraven från International eSports Federation i Korea, då alla spelare som kvalar in hos Assembly även måste matcha intagningskraven hos IeSF. Det skiftade mångt och mycket fokusen från Assembly till IeSF, men intagningskraven i sig har fortsatt debatteras vilt.

iesf21

”The decision to divide male and female competitions was made in accordance with international sports authorities, as part of our effort to promote e-Sports as a legitimate sports.”
– International eSports Federation

Enligt IeSF är anledningen till kraven dels att majoriteten av Hearthstone-spelarna är män och dels att man vill arbeta för att få esporten erkänd som just en sport – med motiveringen att internationella idrottsorganisationer traditionellt könsfördelar alla idrottsgrenar. Den koreanska aktören anordnar därför separata turneringar för kvinnor och män i exempelvis Starcraft II.

Idag svarade IeSF på kritiken med att utannonsera att två turneringar i respektive spel kommer hållas framöver – en endast för kvinnor, och en som är öppen för både kvinnor och män. Även Blizzard gjorde ett uttalande kring kontroversen, där de konstaterade att de strävar efter ett community där alla är välkomna och att turneringar som inte kan följa dessa riktlinjer inte kommer att få använda sig av Blizzards spel.

”IeSF shall have two event categories: ’Open for All’ events and events that are reserved for women. The events which were initially set aside as the male division will now be open to all genders, and the events which were initially set as the female division will remain as they were.”

Vad anser våra läsare i frågan – bör turneringar inom esport vara könsindelade som traditionella idrottsgrenar, eller med fritt blandade lag?

Källa: Gamespot


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Andreas GPholostanRK Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
RK
Gäst
RK

Så ohyggligt dumt så att jag knappt vet vad jag ska säga. I traditionella idrotter som involverar fysisk aktivitet finns det av förklarliga skäl anledning att dela upp kvinnor och män, men i ett sammanhang där det framförallt handlar om att använda hjärnan framstår all legitimering av att skilja på deltagare och deltagare baserat på kön som fullkomligt ologisk. IeSF försökte gömma sig bakom någon slags hänvisning till att schack är uppdelat på samma sätt och visst är det så, men det behöver ju inte nödvändigtvis betyda att det är eftersträvansvärt, vilket IeSF verkar (eller verkade) tycka. Riktigt korkat. I… Läs hela »

Pholostan
Medlem
Pholostan

Det är minsann tradition… *massiv suck*

Idioter.

Andreas G
Medlem

Jag som spenderar en hel del tid i Finland och är gift med en finländska blev knappast förvånad när detta skedde just i … Finland. Deras jämställdhetstänk är knappast beundransvärt, MEN denna gången kan man knappast skylla det på dem.

Det här är ju verkligen på grottmannanivå. Det finns ingen anledning att dela upp e-sport mellan män och kvinnor. Tvärtom skulle det bara hämma sporten att fortsätta göra det. Det gäller att våga sätta standarden istället för att följa i någon annans gamla upptrampade fotspår.