gamergirl

Stereotypen och karikatyren för en spelare eller “gamer” är oftast en tonåring asocial kille. Men dagens spelmarknad ser enligt organisationen ESA helt annorlunda ut i verkligheten där inte mindre än 48 procent av alla som spelar tv-, dator- och mobilspel är kvinnor.

Entertainment Software Association har precis presenterat sin rapport för spelbranschen 2013 där man sammanställt statisk bland annat från en undersökning hos 2 200 amerikanska hushåll. Enligt undersökningen är det idag väldigt jämt fördelat mellan manliga och kvinnliga spelare där 52 procent av alla som spelar är män och 48 procent är kvinnor. Resultat som för den traditionelle datorspelaren kan låta ganska befängt – åtminstone för de som besökt ett LAN-party någon gång i sitt liv. 

Anledningen till det förhållandevis jämna förhållande mellan män och kvinnor är däremot ganska lätt att förstå när man tar i beaktning att fördelningen är hämtad från alla spelplattformar – datorspel, tv-spel och mobilspel. Enligt ESA:s undersökning spelar nämligen hela 44 procent på sin smartphone och 33 procent på någon annan form av “trådlös enhet”.

Smartphones och surfplattor förändrar spelmarknaden

Även om undersökningen inte detaljerar hur fördelningen är mellan de olika spelplattformarna är det tydligt att spel för just mobila enheter fått allt större inflytande på spelmarknaden. Så kallat “vardagligt spelande” online och på mobila enheter ökade med hela 55 procent från 2012 till 2013. Bland de typ av spel som spelas mest ligger också vardagliga/sociala spel samt pussel och frågesport-spel för 58 procent av alla onlinespel och hela 77 procent av alla mobila spel.

Av de som spelar mobilspel är det blott 15 procent som väljer MMO eller action och sportspel som många datorspelare förknippar med “gaming” idag.

games

Idag är “spelare” och “gamer” en term som inte tillskrivs tonåriga killar utan klacifieras av ESA med en medelålder på 31 år – man eller kvinna. Just åldern på vad i alla fall ESA kvalificerar som en “gamer” är också högst intressant där exempelvis andelen kvinnliga spelare över 50 år ökat med 32 procent det senaste året och den största andelen spelare, med 39 procent, är 36 år eller äldre.

gamer

Läs hela ESA:s rapport här (PDF).


DELA

Leave a Reply

8 Kommentarer på "48 procent av alla spelare är kvinnor säger rapport från ESA"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
Gäst

Med statistik kan man bevisa allt 🙂

Jag är skeptisk till att kalla damer som spelar candy crush för gamers, även om det är positivt.

Tobberian
Gäst

Tramsspel räknades.. jaja.

Tintin
Gäst

Jag håller med de andra, en “gamer” kallar jag inte flickan som spelar Candy Crush på bussen hem från skolan. Gissar att det skulle se annorlunda ut om dessa spelen inte var med.

Rebellion
Gäst

Jepp och de som kör Nissan Micra är inga riktiga förare.

-Tjalve-
Gäst

Om man räknar på det sättet så är min mamma gamer. Homn spela pasians och Majhong 🙂

GammalRäv
Gäst
[quote name=”Json_81″]Med statistik kan man bevisa allt 🙂 Jag är skeptisk till att kalla damer som spelar candy crush för gamers, även om det är positivt.[/quote] [quote name=”Tobberian”]Tramsspel räknades.. jaja.[/quote][quote name=”Tintin”]Jag håller med de andra, en “gamer” kallar jag inte flickan som spelar Candy Crush på bussen hem från skolan. Gissar att det skulle se annorlunda ut om dessa spelen inte var med.[/quote][quote name=”-Tjalve-“]Om man räknar på det sättet så är min mamma gamer. Homn spela pasians och Majhong :)[/quote] Detta bevisar att marknaden finns där. Varför tror ni Nintendo har sagt att dom ska försöka satsa på damerna? Captain… Läs hela »
Tempel
Gäst
Ja ba e en kille asså som ba spelar fps, de e riktia spel, sån som syrra asså leker med på sin mobbe e ju inte riktia spel. De e ju bara lek. De e ju nästa som fb å instagram. Yikes. Väx upp! Spel är spel och tjejer är minst lika dedikerade och bara för att ni inte upptäckt spelen så innebär det inte att det inte är spel. Håller på med både Ingress och Turf och det är oxå spel fast man är ute och rör på sig. Då träffar man på andra spelare irl. Jo, det är… Läs hela »
Kvinnligt Spelande
Gäst

Spännande att det är så många tjejer och kvinnor som spelar. Trodde verkligen inte att det var så jämt mellan könen, snacka om jämställdhet 🙂

wpDiscuz