Logitech är en av giganterna på kringutrustningsmarknaden och har hunnit släppa en mängd olika tangentbordsmodeller. Vi har kikat närmare på G510S, ett av Logitechs tangentbord med en inbyggd LCD-skärm och RGB-belysning.

Vi har alltså kikat närmare på Logitechs modell G510s, ett membrantangentbord med en monokrom LCD-skärm. Logitech har genom åren släppt många modeller med LCD-skärmar och G510s är en uppdatering av den tidigare modellen G510. Det är ett intressant faktum att Logitech egentligen är ensamma om att implementera LCD-skärmar på sina tangentbord.

För de som vill lära sig mer om tangentbord, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är intressantast idag ska ni ta er vidare till Svenska Tangentbordsguiden där du kan läsa mer om Logitech G510s.

Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Logitech G510S

G510S_1

Egenskaper Logitech G510S
Brytare Membran
Tangentbelysning Ja, 16 miljoner
USB-hub/ljud Ljud in/ut
Makrotangenter Ja, 18st
Mediatangenter Ja, 5st + volymscrollhjul
Inbyggt minne Nej
Mått 530x231x58 mm
Kabel 1.8 meter
Anslutning 1 x USB 2.0
Cirkapris 800 SEK

G510s är ett membrantangentbord fullpackat med funktionalitet och finesser. Den största marknadsföringspunkten för G510s är såklart LCD-skärmen. LCD-skärmen är monokrom och delar belysning med tangenbelysningen. Det finns en handfull standard-applikationer för LCD-skärmen. RSS-läsare, e-postläsare, klocka, en timer och en prestandaövervakare. Det finns också stöd för en lista av spel som gör det möjligt att visa viss information på LCD-skärmen. Listan över kompatibla spel är långt ifrån komplett och flera stora speltitlar saknas. Den information som visas i de kompatibla spel vi har testat är bristfällig och informationen som presenteras går inte att konfigurera på den nivå vi önskar. Precis som när vi testade G19s så känns LCD-displayen som något som inte uttnyttjats fullt ut utan blir främst en skrytfaktor som inte har något större användningsområde.

Utöver LCD-displayen kommer G510s mediaknappar med ett volymscrollhjul, upplagt precis som vi sett på en mängd olika Logitech tangentbord. Ett koncept som känns bra och det är smidigt att byta låtar eller att pausa musiken utan att behöva lämna spelet. G510s har även portar för hörlurar och mikrofon. Dessa har vardera en muteknapp så du kan stänga av mikrofonen eller hörlurarna. Det som vi ställer oss lite frågande till är varför tangentbordet har dubbla mute-knappar för ljudet. En universal som stänger av datorns ljud helt och en som bara stänger av hörlursporten. En gaming mode-funktion finns med en switch som man drar åt sidan. Belysningen som indikerar att gaming mode är aktiverat är ganska svag så det är lite svårt att se om det är aktivit.

Tangentbelysningen i övrigt går att ställa i 16 miljoner olika färger och ställs enkelt in i mjukvaran. Belysningen är lite ojämn på vissa delar av tangentbordet men framförallt är den relativt svag jämfört med andra modeller. Det finns en knapp för att stänga av eller slå på belysningen.

G510s kommer välutrustat med hela 18 makrotangenter placerade på den vänstra sidan och med tre profiler som lätt går att växla genom profilknappar. Eftersom det är så pass många tangenter så blir det lite svårt att nå en del av dessa utan att lämna WASD-klustret. Men de är lätta att programmera, antagligen genom inspelningsknappen på tangentbordet eller genom mjukvaran. I mjukvaran kan du istället för att programmera en tangentkombination programmera ett kommando i ett av de kompatibla spelen. Till exempel kan du ställa in så att G1 automatiskt tar fram kniven i Counter-Strike istället för att du behöver programmera de tangenter du vanligen behöver trycka på för att få fram kniven. En bra funktion men listan av kompatibla spel är långt ifrån komplett och spelare av de nyaste speltitlarna kan komma att bli besvikna när de märker att de senaste spelen inte finns.

För dyrt för ett membrantangentbord

Välutrustat som tangentbordet är är det något svårt att svälja ett membrantangentbord till prissättningen på G510S när väldigt kompetenta och snarlikt prissatta mekaniska alternativ finns och LCD-skärmen tillför väldigt lite utöver ett prispåslag. För en mer detaljerad jämförelse med andra premiumtangentbord på marknaden, ta en titt i Svenska tangentbordsguiden.

G510S_3

”Logitech G510s är ett bra tangenbord för spelare som inte tycker om mekaniska tangentbord. Det har gott om funktioner, exempelvis många makrotangenter, mediatangenter, portar för hörlurar och mikrofon och RGB-bakgrundsbelysning. Men med ett pris norr om 800 kronor, som troligen beror på LCD-skärmen, så är det ganska dyrt för att vara ett membrantangentbord och vi känner att det finns andra modeller som gör ett lika bra jobb till ett lägre pris, om man bortser från LCD-skärmen.” – Svenska Tangentbordsguiden 2015-02-22

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Uppdateringar och utmärkelser i Tangentbordsguiden

Vår senaste uppdatering av Svenska tangentbordsguiden förändrar inte våra rekommendationer och utmärkelser. Logitech G510S når inte upp till de nivåer som konkurrerande modeller har satt för vad vi kan förväntar oss av ett tangentbord i den här prisklassen.

Marknadsanalys 2015-02-22

Det finns inga större förändringar på tangentbordsmarknaden att rapportera sedan vår senaste uppdatering. Vi väntar fortfarande på att de modeller som har presenterats den senaste tiden ska nå våra svenska försäljare och komma in i testlabbet för test.

Läs hela testet i Svenska Tangentbordsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med prisjämförelser och specifikationer i Svenska tangentbordsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt tangentbordsköp. Vill du ta dig direkt till tangentbordsguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Linus SjölinderCarl HolmbergTobberianMarquzzTidsdjuret Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Magnus
Medlem
Magnus

Bästa applikationen som jag kör på mina LCDs G15 och G13 är MSI Afterburner.

Medlem
Arne Berg

Är dock bra känsla i Logitech tagentborden. membrantagentbord så tycker nog jag att Logitech har dom bästa tb, mekaniska brytare är mer en smaksak om man gillar det.
Visst kanske lite dyrt men har ej hittat ett enda annat med membrantagenter som varit bättre.(men allt e ju en smaksak så prova innan köp)

Tidsdjuret
Medlem
Tidsdjuret

Finns plugin för Foobar2000 också, vad gäller funktionen irriterar jag mig mest på att inte ha ESC-knappen i övre vänstra hörnet, trivs med att skriva utan att se tangenterna, Makrodelen tar stor plats vilket gör G510s klumpig.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Är detta ett nytt tangentbord? Minns att jag hade ett som såg exakt likadant ut för en sisådär 8 år sen.

Tobberian
Medlem
Tobberian

LJUSGRÅTT ELLER BEIGT ska de va så svårt era OLOGISKA nötter!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Marquzz”]Är detta ett nytt tangentbord? Minns att jag hade ett som såg exakt likadant ut för en sisådär 8 år sen.[/quote]

Logitech har haft ett par olika med samma koncept, G15 som släpptes 2007 var det första med den här typen av skärm. 🙂

Linus Sjölinder
Gäst
Linus Sjölinder

[quote name=”Marquzz”]Är detta ett nytt tangentbord? Minns att jag hade ett som såg exakt likadant ut för en sisådär 8 år sen.[/quote]

G510S är en ny version av G510 som släpptes 2010 om jag kan min Logitech historia rätt. Men det fanns redan innan detta flera LCD-tangentbord, hurvida något av dessa såg ut som G510/G510S kan jag inte svara på.

Precis som Carl säger så hade G15 (V2) som kom ut 2007 en likadan fast skärm. Men G15 V1 kom ut redan 2005 och hade en skärm man kunde vika ner.