Dagens stora SSD-enheter kommer snart bli större när Samsung nu dubblar kapaciteten för en flashbaserad lagringskrets som är baserad på 3D V-NAND-teknik. Företagets nya krets har en kapacitet på 256 gigabit och använder sig av 3-bit MLC-celler som är staplade i 48 lager. Den nya kretsen ska dubblera lagringskapacitet och sänka produktionskostnader.

Samsung är en av SSD-marknadens största tillverkare och producerar några av branschens största SSD-enheter, när det gäller lagringskapacitet. Företagets senaste konsumentenheter ger användare möjlighet att lagra upp till två terabyte data på en vanlig 2,5 tumsenhet, om de också råkar ha 8 000 kronor liggande. Inom kort kommer denna enorma SSD-enhet inte längre vara så stor i relation. Samsung har börjat producera en 3D V-NAND-krets som kommer att erbjuda dubbelt så hög kapacitet som de kretsar som används i dagens SSD-enheter.

Högre kapacitet – lägre pris

Samsungs nya kretsar beskrivs som den tredje generationen av 3D V-NAND-kretsar då de dubblerar en krets lagringskapacitet genom att öka antalet lager celler från 32 till 48. De nya kretsarnas många celllager gör att varje krets kan lagra 256 gigabit istället för 128 gigabit. De har dock också många andra stora fördelar. Enligt Samsung har den nya kretsen ”40 procent högre produktivitet” vilket sägs göra dem billigare att producera i jämförelse med tidigare kretsar. Utrustningen som krävs för att producera kretsarna sägs också, till stor del, vara samma som vid produktionen av den andra generationens 3D V-NAND-teknik. Detta betyder också att produktionskostnaderna kan hållas lägre.

Samsung_SSD_2tb

Stor konkurrens

Utvecklingen för flashbaserad lagring är snabb. Samsung introducerade den andra generationens 3D V-NAND-teknik för ett år sedan och nu, ett år senare får vi alltså se tekniken dubblera sin kapacitet. Samsung har dock hård konkurrens. Intel och Micron bekräftade nyligen att de har börjat tillverka 3D NAND-kretsar med 256 gigabitkapacitet och att deras kommande TLC-version kommer att ha en kapacitet på 384 gigabit. Intel påstår att TLC-kretsarna kommer att göra traditionella 2,5 tums SSD-enheter med 10 terabyte lagringskapacitet verklighet. Med tanke på att Samsung har 2 terabyte SSD-enheter baserade på 128 gigabit-kretsar är det inte fullt otroligt att företaget snart lansera en SSD-enhet med 4 terabyte lagringskapacitet. I nuäget vet vi inte exakt när en sådan modell skulle kunna introduceras men vi vet att komponenterna börjar göra sig redo för användning.

Källa: Samsung Tomorrow

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Rråland-Tjalve-Bjornsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bjornsson
Medlem
Bjornsson

Heter det inte byte? 😛

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Bjornsson”]Heter det inte byte? :P[/quote]
1 byte = 8 bit. Dvs 256Gbit = 32 gigabyte per chip

Rråland
Gäst
Rråland

Själv gillar jag ”nibble”. Det är en halv byte.

(do not take a full bite, just nibble)