En av årets kanske största grafikstrid sker just nu mellan AMD Radeon R9 Fury X och Nvidia Geforce GTX 980 Ti. De två korten liknar varandra på många sätt och erbjuder mycket liknande prestanda för liknande pris. Men vad händer när korten sätts i Crossfire respektive SLI? Vilket kort vinner och hur klarar de sig mot Titan X?

Att sätta fyra kraftfulla grafikkort i Crossifre eller SLI är sällan en särskilt bra idé. Resultatet blir knappast fyra gånger bättre men om man verkligen har någon bra anledning till det finns det nu ett utförligt test som visar vilken prestanda du kan vänta dig från tre av marknadens mest kraftfulla grafikkort.

Ett system, 12 grafikkort, 468 tester

Den sydkoreanska sajten IYD.kr har testat tre olika datorkonfiguration i 13 olika spel och benchmarkingprogram. Alla tre konfigurationer använder samma komponenter med ett undantag: grafikkort. Datorn drivs av en Intel Core i7 5960X Extreme Edition CPU med 8 gigabyte DDR4-minne och Windows 8.1 Pro med AMDs Catalyst 15.15 beta-drivrutin och Nvidias Geforce 353.30 WHQL. I de tre konfigurationerna finns fyra AMD Radeon R9 Fury X i Crossfire, fyra Nvidia Geforce GTX 980 Ti i SLI och fyra Geforce GTX Titan X i SLI. Alla system och testprogram använder DirectX 11 och testades i fyra olika konfigurationer med ett, två, tre och fyra installerade grafikkort. Resultaten från alla 13 testprogram sammanställdes sedan för att ge ett resultat där den mest kraftfulla konfigurationen med ett grafikkort sattes som 100 procent. Alla andra testresultat fick värden baserat på hur bra de lyckades i relation till det snabbaste grafikkortet.

AMD vinner stort med Crossfire i UHD-upplösning

Testen delades upp i tre delar med tre olika upplösningar: 3 840 x 2 160, 2 560 x 1 440 respektive 1 920 x 1 080. I det första testet, i UHD-upplösning, är det uppenbart att skillnaderna mellan AMD och Nvidias grafikkort är relativt små men att Titan X ändå tar en tydlig ledning. Fury X och 980 Ti landar på samma resultat medan Titan X hamnar tre procentenheter högre. Redan vid konfigurationer med dubbla grafikkort ändras detta direkt. AMD tar en knapp ledning över Nvidias båda konkurrenter. Här leder AMD med sex procenteneheter över 980 Ti och med en procentenhet över Titan X. Ända upp till fyra grafikkort fortsätter AMDs ledning att öka upp till fyra grafikkort där Fury X erbjuder 15 procentenheter högre prestanda än Titan X. Det är med andra ord tydligt att Crossfire lyckas betydligt bättre än SLI i höga upplösningar med många grafikkort.

Quad-R9-Fury-Vs-Quad-TITAN-X-4K-Benchmark

När testen körs i 2 560 x 1 440 ser vi ett mycket liknande resultat. Här ligger dock Fury X en bra bit efter både 980 Ti och Titan X i de två första konfigurationerna. När tre grafikkort introduceras drar dock AMD förbi Nvidia och när vi når fyra grafikkort i Crossfire respektive SLI ligger Fury X fem procentenheter före Titan X och åtta procentenheter före 980 Ti. Här fortsätter vi alltså se Crossfires fördel över SLI men noterar att skillnaderna inte är alls lika stora i den lägre upplösningen som i den högre.

2256FD37559EF3DA425761

I Full HD-upplösning ser vi helt andra resultat. AMD ligger sist ända upp till och med tre grafikkort med Titan X som den klara ledaren. Uppe på fyra grafikkort drar Fury X om 980 Ti med en liten marginal men lyckas inte komma föbi Titan X som vinner denna ronden.

220A6437559EF3D707578B

Det är sällan motiverat att använda fyra grafikkort i en speldator. Skulle du ändå ha någon bra anledningen till att göra det verkar det som om Fury X ger de bästa resultaten med en prestandaökning på drygt 178 procent (från 97 till 270 procentenheter) från ett till fyra grafikkort. För bästa resultat ser det dock ut att vara höga upplösningar som gäller och glöm inte att du troligen behöver en ganska kraftfull CPU för att driva det hela. Det kommer med andra ord inte bli billigt.

Du hittar alla resultaten hos källan, länk nedan.

Källa: LYD via Wccftech

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
LoppanHMichael ZmetalmuminMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

seriösa entusiaster kör fury x

Tellus82
Medlem
Tellus82

Fast här glömmer man kanske att Fury X bara finns i referens form och desutom klockar mycket dåligt, 980ti finns i fabriksklockade kort med över 25% extra prestanda. Sen klockar dom bättre än Fury X gör på det. Detta gör att i tester med fabriksklockade 980ti så åker Fury X på rätt duktigt med stryk. Referens mot referens tappar lite betydelse när det är en minoritet av 980ti korten som är just referens.
Om AMD släppte tyglarna och lät tillverkarna göra icke referens Fury X kanske vi skulle se andra resultat.

Medlem
Wargreymon

Skulle vara intressant hur en burk med 4x Fury X ser ut.

Morkul
Medlem
Morkul

Va är wccftech för jävla skit sida?? Som man ser så är det en * bakom GTX 980TI och läser man förklarningan bakom * på den koreanska sidan så står de att de har haft problem med vissa spel, något som inte alls står nämnt på wccftech. Sådan får man ju bara inte missa om man vill framstå som seriös. Nu har NH varit noga med att angivit källorna väl vilket jag tycker är bra så att man kan läsa igenom dem noga själv. Med det sagt så undrar jag om det finns några andra tester med tri eller quad… Läs hela »

metalmumin
Gäst
metalmumin

Väldigt bra siffror för AMD!

Med tanke på att testen är genomförda på Catalyst 15.15 Beta och nyare Catalyst 15.7 WHQL drivrutinen är ute (som AMD internt refererar till som 15.20), så är detta väldigt bra resultat. Så räkna på ett 3-7% procent åt AMD, eller mer om du läser nedan.

Linux fick också Catalyst 15.7 WHQL (intern benämning: 15.20.3), vilket gentemot senaste 15.20.2 Betan gav +50fps (!!!) i Team Fortress 2. Helt fantastiskt. Länk till testet: http://openbenchmarking.org/result/1507099-PTS-1507096B66

Michael Z
Gäst
Michael Z

Bra jobbat från AMD’s sida.

LoppanH
Medlem
LoppanH

Jag är grön från topp till tå men kul ändå att röda laget fick den här.