AMD kommer under sommaren att rulla ut den ena nya processorkretsen efter den andra. Förutom en drös nya processorer och APU-kretsar för den stationära marknaden satsar man även vidare på den bärbara marknaden. Ledstjärnan i denna mobila satsning bygger på Llano-arktiekturen och ska enligt nya uppgifter döpas till Fusion A8-3530MX.

Fusion A8-3530MX ska bli AMD:s kraftfullaste mobila processorkrets under året och ska utrustas med fyra stycken K10.5-baserade CPU-kärnor samt en integrerad grafikdel med hela 400 streamprocessorer. Den Llano-baserade APU-kretsen ska driva CPU-kärnirna i 1,9 GHz vid vanlig belastning men frekvenserna kan öka till 2,6 GHz vid behov med hjälp av Turbo Core 2.0. Kretsen kommer med 4MB cacheminne och stöd för 1 600 MHz DDR3-minne, men kan ävan utrustas med energisnålare DDR3L-minne.

Grafikdelen som döpts till Radeon HD 6620G ska nyttja en 128-bit minnesbuss och arbeta med en klockfrekvens på 444 MHz. Grafikkretsen som bygger på den GPU-arkitektur vi hittar på diskreta grafikkort huserar även en tredje generations videoprocessor med stöd för uppspelning av Blu-ray 3D.

llano.apu.gpu

Genom AMD:s nya Hybrid CrossFireX-teknik ska den integrerade grafikdelen även kunna kopplas samman med dedikerade grafikkretsar i bärbara datorer för att tillsammans öka prestandan i 3D-spel och andra applikationer.

Datortillverkare får välja mellan AMD A60M och AMD A70M styrkretsarna där den sistnämna kan stoltsera med en integrerad 4-vägs USB 3.0-kontroller. Lanseringen av AMD:s nya mobila Sabine-plattform väntas ske under juni månad och Fusion A8-3530MX ska enligt de senaste rapporterna vara AMD:s flaggskepp under 2011.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
EliXyRKincthis-Boris-Viking1962 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

1-9-2,6 GHz låter rätt lite för att vara deras dyraste även om det rör sig om 4 kärnor kan jag tycka…

nussse
Medlem
nussse

För att var en mobil prolle tycker jag nog det låter kalas.Man ska ju inte se sig blind på GHz.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”WIRN”]1-9-2,6 GHz låter rätt lite för att vara deras dyraste även om det rör sig om 4 kärnor kan jag tycka…[/quote]
Man märker inte hur snabbt ett system är, däremot märker man om det är för segt. Jag tror det är lite den filosofin AMD kör med då ingen av deras Fusion-produkter någonsin kommer satsa på prestandakronan på x86-marknaden utan vill erbjuda det bästa från 2 världar inom bra strömbudget och kostnad.

A8-3530MX har väl däremot 45W TDP vilket inte lockar mig personligen, väntar tålmodigt på mer information om 20-25W modellerna man hört talats om!

Svensken
Medlem
Svensken

Spännande! Ser ut att bli en ganska kraftfull modell. Känns som det är den integrerade GPU:n som gör att man inte kan klocka processor delen hur högt som helst. Det är väl antagligen GPU:n som kräver mest Watt? Ska som Jacob säger bli intressant med modellerna som ligger kring 20-25W. Hoppas AMD kan börja plocka marknadsandelar nu med Fusion.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]Spännande! Ser ut att bli en ganska kraftfull modell. Känns som det är den integrerade GPU:n som gör att man inte kan klocka processor delen hur högt som helst. Det är väl antagligen GPU:n som kräver mest Watt? Ska som Jacob säger bli intressant med modellerna som ligger kring 20-25W. Hoppas AMD kan börja plocka marknadsandelar nu med Fusion.[/quote]
En gissning från min sida är att GPU och CPU konsumerar ungefär lika mycket under belastning, men man ska inte glömma att AMD även integrerat nordbryggan som säkert står för en del av strömförbrukningen.

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”WIRN”]1-9-2,6 GHz låter rätt lite för att vara deras dyraste även om det rör sig om 4 kärnor kan jag tycka…[/quote]
Det är ju egentligen inte så konstigt, då det här är en mobil variant av AMDs Fusion-serie. Desktop-Varianterna har ju högre taktfrekvens hos både CPU- och GPU-del.

EliXyR
Medlem
EliXyR

Vem spelar och sitter och skriver i word samtidigt? Dessutom har man en film i bakgrunden?

Medlem
WIRN

[quote name=”Decryphe”][quote name=”WIRN”]1-9-2,6 GHz låter rätt lite för att vara deras dyraste även om det rör sig om 4 kärnor kan jag tycka…[/quote]
Det är ju egentligen inte så konstigt, då det här är en mobil variant av AMDs Fusion-serie. Desktop-Varianterna har ju högre taktfrekvens hos både CPU- och GPU-del.[/quote]

jo, men om man gämför t.ex. med denna känna det ganska lite (det är ju inte Intels värsting) http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=854662

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”EliXyR”]Vem spelar och sitter och skriver i word samtidigt? Dessutom har man en film i bakgrunden?[/quote]

Det gör man nog inte. Det är nog bara för att visa vad den klarar av

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”EliXyR”]Vem spelar och sitter och skriver i word samtidigt? Dessutom har man en film i bakgrunden?[/quote]

Jag gör alltid flera saker samtidigt vid datorn. Kan ha ett spel pausat medan jag tittar på ett film med minecraftservern igång i bakgrunden.

this
Medlem
this

[quote name=”EliXyR”]Vem spelar och sitter och skriver i word samtidigt? Dessutom har man en film i bakgrunden?[/quote]
Är väl mest för att visa att den klarar av multitasking bra. Sen finns det förmodligen andra bättre exempel än just de dem visade på filmen.

Kinc
Medlem

Blir intressant att se tester på A-serien fusion. Blir även spännande att se om NH fortsätter sin sågning av Fusion, efter supersågningen av E350.

EliXyR
Medlem
EliXyR

hahahaha