Vi testar tre modeller från tre nykomlingar till tangentbordsguiden. Funcs första tangentbord KB-460 och två Svenska tangentbord i form av Qpads mellanmodell MK-70 och XTRFYs första tangentbord XG1-R LED. Tre intressanta tangentbord som bjuder på en del överraskningar.

Vi startar 2015 med en uppdatering med tre tangentbord varav är från svenska företag. Först ut är det relativt nya företaget XTRFYs intressanta tangentbord. Med ett namn värdigt ett Sci-Fi rymdskepp är XG1-R LED ett spännade tillskott till tangentbordsguiden. Vi testar även Qpads mellanmodell MK-70 och företaget Funcs första tangentbord KB-460. Tre tangentbord som är ganska lika i utförandet men ändå skiljer avsevärt i utbudet av funktioner och finesser.

För de som vill lära sig mer om tangentbord, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är intressantast idag ska ni ta er vidare till Svenska Tangentbordsguiden där nu även dessa tre modeller finns representerade. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Specifikationer

460_XG1_MK70_Group

Egenskaper Func KB-460 Q-Pad MK-70 XTRFY XG1-R LED
Brytare Cherry MX Red Cherry MX Red Cherry MX Red
tangentbelysning Ja, enfärgad röd Ja, enfärgad blå Ja, enfärgad vit
USB-hub/ljud Ja, 2xUSB 2.0 Nej Nej
Makrotangenter Nej Nej Nej
Mediatangenter Ja, F-funktion Ja, F-funktion Nej
Inbyggt minne Ja, 128KB Nej Nej
Mått 448 x 198 x 33 mm 448 x 150 x 35mm 443 × 170 × 39 mm
Kabel 1,8 m 1,8 m 1,7 m (Avtagbar)
Anslutning 1 x USB 2.0 1 x USB 2.0 eller PS/2 1 x USB 2.0
Cirkapris 799 SEK 819 SEK 1390 SEK

 

Func KB-460

Func, företaget som under många år fokuserat på högkvalitativa musmattor till gamers, har tagit steget in på tangentbordsmarknaden och visar att man inte bara vet hur man gör en bra musmatta utan också ett bra tangentbord. Funcs första modell KB-460 är ett tangentbord av hög kvalité med många funktioner till ett pressat pris. Med en diskret och stilren design passar KB-460 in på de flesta skrivbord. Tangentbordet kommer med två USB-portar, bakgrundsbelysning i rött, handledsstöd, möjlighet att förvandla i stort sett alla tangenter till makrotangenter, mediakontroll och en del annat. Utrustat med Cherry MX-brytare med full keyrollover och anti-ghosting samt en hög pollingrate är det ett vasst tangentbord som inte gör dig besviken. Brytarna finns i tre olika varianter att välja mellan för att du ska kunna välja en brytare som du gillar.

KB460_2

nh.rekommenderar”Func KB-460 är sammanfattat ett riktigt trevligt tangentbord som erbjuder hög klass till en låg prisnivå. Det finns ingen direkt wow-faktor men tangentbordet är först och främst riktad till spelare som vill ha ett funktionellt tangentbord utan massa extra tangenter, RGB-belysning. Tangentbordet erbjuder en snygg design, mekaniska brytare, USB-portar, möjlighet till att programmera om tangenter och mediakontroll. Allt detta till ett pris under tusenlappen. På grund av att KB-460 har en hög byggkvalitet, funktionalitet som konkurrerar med avsevärt dyrare modeller, en bra ergonomisk faktor och en stilren design så får Func KB-460 den åtråvärda utmärkelsen Mest för pengarna

Svenska Tangentbordsguiden 2015-01-16

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Qpad MK-70

Svenska Qpad gör debut i tangentbordsguiden med deras modell MK-70. En modell som inte imponerar särskilt mycket utan snarare får en att vilja ha ett MK-80 eller MK-85 istället. Detta till stor del på grund av det faktum att Qpad använt sig av samma chassi som på de värre modellerna men inte brytt sig så mycket om att modifera chassit för den billigare MK-70. På baksidan i övre högra hörnet där storebröderna har USB och ljudportar sitter istället en plast bit där formerna för två 3,5mms portar och två USB-portar fortfarande syns. MK-70 känns som ett halvhjärtat försök till att skapa ett billigare tangentbord på enklaste sätt. Det fungerar på en okej nivå men det känns mest som ett MK-80 som man plockat bort funktioner på utan att försöka sig på att dölja det.

MK_2

”MK-70 överskuggas nästan rakt igenom av känslan av att man kan få mer, bara man lägger ut lite mer pengar. Tangentbordet känns inte komplett utan snarare som en kompromiss för att hålla ner priset. Tangentbordet är på det stora hela ett helt okej tangentbord men för samma pengar kan du få ett tangentbord som erbjuder mer funktionalitet så som makrofunktionalitet, portar, gaming mode och handledsstöd.

Svenska Tangentbordsguiden 2015-01-16

Lägstapris på prisjakt.se:

 

XTRFY XG1-R LED

Tangentbordet som används av Nip CS:GO-lag har en diskret design som sticker ut med en extra rad med tangenter ovanför F-tangenterna med vassa makrotangenter som är enkla att programmera direkt på tangentbordet. Tangentbelysningen är en av de mest avancerade vi har sett hittills, om man tar det faktum att det inte finns någon mjukvara till tangentbordet. Den enfärgade vita belysningen har flera lägen på hur den kan agera. Responsiv belysning finns i två lägen, ett där den tangent du trycker på lyser upp och ett där krinliggande tangenter också lyser upp. Den tuffaste funktionen är kanske Equalizer-läget där tangentbordet blinkar i takt med musiken, här finns det fem olika mallar man kan välja mellan. Förutom bra makrotangenter och hög funktionalitet på tangentbelysningen så är XG1-R LED också ett vasst speltangentbord med Cherry MX Red brytare.

XG1R_2

nh.mestforpengarna”XTRFY XG1-R LED ser vid första anblicken ut som ett väldigt spartanskt tangentbord utan några värsting funktioner. När man väl kommer igång och börjar använda tangentbordet så märks det att XTRFY inte har snålat när det kommer till funktioner för att göra en spelare lycklig. Makrotangenterna kan snabbt bli en värdefull tillgång för spelaren och tangentbelysningen är förvånansvärt avancerad för ett tangentbord utan mjukvara. Brytarna är bra och tangentbordet har 100% anti-ghosting och full keyrollover. Saker som kanske inte gör dig till en bättre spelare men som absolut gör att du kan utvecklas utan hinder i ditt favoritspel. På grund av alla dessa anledningar så rekommenderar vi på NordicHardware XG1-R LED till entusiaster och spelare som har hög krav på sitt tangentbord men som inte vill ha massa makrotangenter eller har ett behov av RGB-belysning eller portar på tangentbordet.”

Svenska Tangentbordsguiden 2015-01-16

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Uppdateringar och utmärkelser i Tangentbords-guiden

Vår uppdatering av guiden innebär en förändring av tidigare utmärkelser. Ozone Gaming Strike Pro tappar sin länge försvarade utmärkelse Mest för pengarna till fördel för Func KB-460 som istället får denna utmärkelse. Ozone Gaming Strike Pro går inte lottlös utan får istället utmärkelsen Bra köp. Vidare tar XTRFY XG1-R LED plats i guiden och får en rekommendation för sin höga kvalitet.

Marknadsanalys 2015-01-16

På marknaden kan vi se hur RGB belysningen börjar lättas upp. Inte minst med Roccats prototyp av två tangentbord med Cherry MX RGB brytare, en fullstor och en TKL modell. Dessa beräknas att släppas under det tredje kvartalet, vi ser med förväntat fram emot detta släpp som kan innebära att Cherry MX RGB äntligen släpps till tillverkare förutom Corsair. Steelserie visade också upp en mekanisk modell med RGB belysning. Denna modellen är en ny version av Apex, ett tangentbord som redan med membran brytare var ett riktigt bra tangentbord. Steelseries använder sig inte av Cherry MX RGB utan en brytare som ser väldigt lik Romer-G brytaren som sitter på Logitechs G910. Den senaste uppdateringen av guiden tillför inte något revolutionerande på tangentbordsmarknaden men vi ser med spänning fram emot ett händelserikt år som förhoppningsvis kommer förändra marknaden.

Läs hela testet i Svenska Tangentbordsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med prisjämförelser och specifikationer i Svenska tangentbordsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt tangentbordsköp. Vill du ta dig direkt till tangentbordsguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
TobberianAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tobberian
Medlem
Tobberian

Inget i guiden duger.
Steelseries mfl… återinför beiga/ljusgrå t-bord.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Tobberian”]Inget i guiden duger.
Steelseries mfl… återinför beiga/ljusgrå t-bord.[/quote]
Du saknar ett IBM Model M i guiden förstår jag Tobberian? 🙂
[imgcomment image[/img]

Tobberian
Medlem
Tobberian

Bara färgen. 🙂 (2färgs är dock även trevligt).
Ljusa gamer/media standard sladd-tangentbord med rubberdome och vanliga höga knappar görs inte längre.