Nu kommer så de första riktiga livstecknen på Nvidias fullsmetade Maxwell GPU som med namnet GM200 ser ut att bli en riktigt brutal pjäs. Nu sprids vad som sägs vara bilder av ett referenskort med Nvidias kommande Maxwell GPU som visar en rekordstor krets parad med hela 12 gigabyte grafikminne.

Nvidias Maxwell-arktiektur är redan idag prestandaledare på grafikkortsmarknaden, trots att det gröna lägret ännu inte lanserat fullversionen av sin grafikkrets. Nu kommer dock tydliga tecken på att GM200, den fullutrustade versionen av Maxwell, snart dyker upp på marknaden. Bilder publicerade av Videocardz.com visar ett grafikkort utrustat med en Nvidia GPU med namnet GM200-400-A1. En krets som blir storebror till nuvarande grafikkretsen GM204 – vilken redan idag dominerar prestandagraferna i form av Geforce GTX 980.

Största grafikkretsen någonsin från Nvidia?

GM200 kommer om tidigare uppgifter stämmer lägga en helt ny ribba för grafikprestanda på PC-marknaden då kretsen har hela 50 procent fler beräkningsenheter än sitt syskon GM204 samt kommer med en lika stor ökning i minnesbandbredd genom sin bredare 384-bit minnesbuss. Detta märks inte minst på kretsens fysiska storlek som ser ut att landa någonstans runt 600 kvadratmillimeter, att jämföra med de 561 kvadratmillimeter som GK110 mäter in på idag (Fullversionen av Kepler som används i Geforce GTX Titan Z och GTX 780 Ti).

NVIDIA-GK110-vs-GM200-vs-GM204-GPUs

Grafikkortet som fångats på bilder är utrustat med inte mindre än 12 gigabyte Hynix GDDR5-minne som med en minnesfrekvens på 7 000 megahertz gör kortet redo för riktigt extrema upplösningar. Det indikerar också att Nvidia inledningsvis kommer satsa på den professionella marknaden med ett grafikkort i Quadro-familjen, samtidigt som det även skulle kunna vara en uppföljare till Geforce GTX Titan Z.

Nvidia GM200 förväntas rymma som mest 3 072 cuda-kärnor men det är oklart om Nvidia låser upp samtliga beräkningsenheter för sina första GM200-baserade grafikkort. Det finns heller inga fastställda specifikationer vad gäller klockfrekvenser på grafikkretsen vilket gör det svårt att förutse dess slutgiltiga prestanda. Det råder däremot ingen tvekan om att grafikkretsen kommer springa åttor runt nuvarande prestandakungen GM204 och dess 2 048 cuda-kärnor.

Specifikationerna för kretsen är inte bekräftade och Nvidia tenderar att lansera olika versioner av sina mest kraftfulla kretsar. Trots en rejäl ökning i antalet beräkningsenheter samt en större kretsstorlek än någonsin tidigare förväntas däremot inte energiförbrukningen skena allt för mycket. Det blir troligtvis en förhållandevis strömslukande GPU men med Nvidias energieffektiva Maxwell-arkitektur i grunden bör effektförbrukningen inte springa iväg allt för mycket.

GM200 kommer även till speldatorer

NVIDIA-GM200-QUADRO-M6000GPU-Z validering av vad som sägs vara Nvidia Quadro M6000 – troligtvis med samma GM200 GPU som fångats på bild.

Troligtvis kommer GM200-400 lanseras i form av Quadro M6000 och ta sikte på arbetsstationer och servrar med höga krav på grafisk beräkningskraft eller avancerade GPGPU-applikationer. Det är samtidigt inte omöjligt att Nvidia samtidigt förbereder konsumentmodeller i Geforce-familjen och det är bara en tidsfråga innan vi får se en motsvarighet till Geforce GTX Titan Black men troligtvis även en uppföljare till GTX 780 Ti.

Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Gissar att dom inväntar AMD s 300 serie innan vi får se ett släpp på GM200 kretsen för konsumentbruk.
Men 2015 ser ut att bli ett kul år på hårdvarufronten nya kretsar på ssd (pci-e &M.2)& nya grafikkort(Bara Skylake-e som saknas för uppgradering för min del)Blir 2 st titan2 eller 980ti(eller vad dom kommer heta(om dom dyker upp)(om inte AMD överraskar med sin 300 krets)