Fujitsu vill kyla framtidens mobiltelefoner och surfplattor med ett vattenburet kylningssystem. Systemet är en millimeter tjockt och sägs vara lätt att bygga in i mobila enheter. Trots företagets förhoppningar om att få bygga komponenter för framtidens smartphones är andra applikationer mer sannolika. Mobila speldatorer och VR?

Kraftfulla processor genererar i regel stora mängder värme som oftast behöver föras bort från dem. I många mobila produkter är processorer oftast tillräckligt energieffektiva för att inte kräva något aktivt kylningssystem eller någon annan typ av avancerad kylningsanordning.

Fujitsu tycker sig ändå se en marknad i avancerade kylningssystem som kan kyla mobila processorer. Företaget visar ett nytt kylningssysstem som sägs helt unikt. Systemet är vattenburet men får ändå plats i en smartphone. Hela systemet mäter som mest 1 millimeter i tjocklek och är så tunt som 0,6 millimeter på sitt tunnaste ställe. Trots systemets tunna design sägs det vara kapabelt att flytta stora mängder energi. Systemet består av en platta som är placerad ovanför produktens processor. Här förångas vatten som transporteras till en annan del av systemet, där vattnet kyls ner och trycks vidare tillbaka till plattan som är placerad ovanför processorn.

11-1c_tcm100-1559499

Trots Fujitsus förhoppningar känns det osannolikt att framtidens smartphones använder små vattenkylningssystem. Det är dock fullt möjligt att företagets teknik kan dock användas i andra typer av kompakta och tysta produkter. Produkter så som hemmabiodatorer, små spelkonsoler eller mobila speldatorer skulle potentiellt kunna gynnas av ett tunt vattenburet kylningssystem.

Fujistus kylningssystem sägs inte vara redo för användning i konsumentprodukter ännu. Företaget siktar på lansering senast våren 2018.

Källa: Fujitsu

Relaterade artiklar

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Skuggan7Kogster Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Wargreymon

Phablets och surfplattor, skulle inte ha något emot att offra 1mm för mera kraft om det är värt det.

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

Har väl redan visats upp mobiler med heat-pipes? Principen känns ju snarlik.

Skuggan7
Gäst
Skuggan7

Håller det där verkligen?
Ser framför mig att rycket inuti den tunna niten får den att släppa i limningen.

Tänkte att efter flera års användning. 🙂