Microsofts datainsamling i Windows 10 får skarp kritik från franska CNIL, som nu ställer krav på bättre integritet och kontroll för användare.

Windows 10 som operativsystem har överlag fått god kritik sedan lanseringen förra året, men utrullningen har inte skett helt utan kontroverser. Utöver klagomål för Microsofts aggressiva påtryckningar om uppgradering för användare med äldre operativsystem har Windows 10 även kritiserats starkt för mängden data som samlas in om kundernas användarmönster.

Krav på kontroll åt användarna

Nu sätter dataskyddskommissionen i Frankrike (CNIL) ner foten och kräver ändring från den amerikanska mjukvarujätten. Den franska myndigheten menar att mängden data som samlas in om användarna och skickas till amerikanska servrar är oacceptabel. Data som pekas ut innefattar bland annat webbläsarhistorik (för att leverera riktade annonser) och statistik om vilka appar som används och hur länge.

Enligt CNIL är man inte ute efter att ta bort Microsofts möjligheter att bedriva marknadsföring mot sina kunder, utan snarare att säkerställa att användarna får mer kontroll och är medvetna om sina rättigheter och vad som samlas in. Att datainsamlingen endast förmedlas i det finstilta anses helt enkelt inte vara tillräckligt.

I ett uttalande till Reuters meddelar Microsoft att man kommer arbeta med CNIL för att hitta gemensam mark – företaget har tre månader på sig att rätta sig efter de nya kraven. Därefter kan liknande krav även börja gälla för andra europeiska länder; fransk integritetslagstiftning går mångt och mycket hand i hand med EU:s lagstiftning, som mycket väl kan ställa krav på liknande åtgärder i andra medlemsländer, däribland Sverige.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
tonyMorkulDennis Fluttershy Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Lite felaktig rubriksättning, jag blev riktigt glad när jag läste rubriken men besviken när jag sedan läste artikeln. Det handlar inte alls om att “Sluta spåra Windows 10-användare” utan att upplysa om vad för data som egentligen sparas.

Får fortsätta vänta på den dag någon myndighet sätter stopp för MS insamlade av data (utöver det som går att stänga av) så kanske man en dag till och med skaffar Windows 10 på en burk man använder dagligen.

Dennis Fluttershy
Gäst
Dennis Fluttershy

Användare ska definitivt få ett alternativ att kunna stänga av all datainsamling från Microsoft. EU borde sätta detta krav på alla OS.

Morkul
Medlem
Morkul

En sak om det vore helt gratis och man fick klara varningstexter. Men när man betalar pengar för ett OS (dryga 1000sek) och sedan får fortsätta och betala livet ut med persondata så blir det dubbelbetalning på någon sätt.

tony
Gäst
tony

vill du kunna porrsurfa i hemlighet eller?