Fractal Design Define S är onekligen ett datorchassi för överklockare och entusiaster. Svenska chassitillverkarna Fractal Design lanserar nu ett nytt ATX-chassi som är utvecklat specifikt för system med vattenkylning. Så till den milda grad att Define S slopar alla sina hårddiskplatser för att ge utrymme åt en stor vattenreservoar.

Define S kommer i samma skandinaviska och stilrena design vi vant oss vid från Fractal Design. Chassit är en fulltowermodell som stödjer ATX-moderkort och den yttre designen är hämtad just från tidigare modeller i populära Define-serien. De stora nyheterna hittar vi istället innanför skalet där Define S utrustats med ljuddämpning samt en minst sagt öppen design.

Fractal Design har kastat ut de traditionella 5,25 tums platserna och lämnat hela främre delen av chassit öppet. Där tidigare modeller i Define-serien erbjudit plats för 10-talet hårddiskar förlitar sig Define S helt på mindre lagringsenheter i 2,5 tums format eller än hellre M.2 och PCI Express-enheter som fästs direkt på moderkortet. Men chassit har faktiskt även plats för tre fullstora 3,5 tums enheter genom ljuddämpade hårddiskhållare bakom moderkortsplattan.

Detta till synes udda drag gör det samtidigt möjligt för användare att packa in riktigt imponerande vattenkylningsinstallationer, vilket också är Fractal Designs avsikt. Define S ska med sin öppna chassidesign ge ett rakt och fritt luftflöde och chassit har utrymme för flertalet radiatorer där den största på 420 millimeter kan fästas i taket av chassit.

Hårddiskar ger vika för vattenreservoar

Det finns även plats för radiatorer på upp till 360 millimeter i fronten men här har Fractal Design även förebrett för installation av större vattenreservoarer med förborrade hål i främre delen av moderkortsplattan.

Kylningsmöjligheterna i Define S ser ut att bli svårslagna i denna storleksklassen med utrymme för totalt åtta eller nio fläktar på upp till 140 millimeter men även ljuddämpade täckplåtar för de fläktplatser som inte används.

Fractal Design Define S ska dyka upp i butiker i början av juni och levereras med två medföljande 140 millimeters fläktar. Prislappen landar på 849 kronor för Define S utan fönster medan Define S Windows med fönster kostar 949 kronor inklusive moms.

Läs även:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Birks_AnKaN_Tuxie Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Inga hårddiskbaljor? Utmärkt! Släpp nu också en likadan låda fast optimerad för uATX moderkort…! Filosoferande: varför ska vi upplåta en halv kubikmeter åt dussinvis med lagringsenheter i varje låda när en enda hårddisk kan lagra uppåt 10TB idag? Hur mycket skräp kan en enda människa rimligtvis samla på sig? Koppla in en gigabit NAS i nätverket istället! Har haft en dator byggd på ett Silverstone FT-03 chassi i snart två år nu. Den har plats för fyra enheter på bakplåten, räcker alldeles utmärkt. 480GB SSD för systemet, program och de viktigaste liren (heh), två stripade WD Raptor för mitt Steam-bibliotek,… Läs hela »

Per Wigren
Medlem
Per Wigren

Stilren men jag hade gärna sett möjlighet att ha en slim slot-in optisk enhet. Den är egentligen lite för stor för min smak också.

Fractal Design: Skapa gärna en uppdaterad, ännu mindre Define Mini för mATX med slot-in, plats för 240mm radiator i fronten och med stort fönster. 3,5″- och 5,25″-platser är onödiga.

_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Vertical HDD installation, unobstructed & easy mounting!
Bra sälj slogan men hur kyls diskarna.. ser ut att luften står still!
Om man äger två WD Raptor diskar som snurrar i 10k rpm.. då vill man nog ha en kylanordning som håller diskarna under 50grader!
Eller var är smärtgränsen på HDD?

Birks
Medlem
Birks

Har själv Define Mini idag så +1 på att de ska göra samma sak med den lådan, räcker med SSD diskar i speldatorn, lagra gör jag på servern.
Sedan vill ja se fler slutna ”fullcover” vattenkylningssystem för grafikkort.