Försvarets radioanstalt (FRA) kan idag övervaka datortrafik och samtal om en av de deltagande parterna befinner sig utanför Sveriges gränser. Nu vill regeringen utreda om det även ska bli möjligt för institutionen att övervaka om samtliga parter befinner sig innanför rikets gränser.

Den så kallade FRA-lagen innehåller bland annat lagen om signalspårning i försvarsunderrättelseverksamhet. Denna innebär att Försvarets radioanstalt (FRA) har tillåtelse att övervaka samtal och datatrafik mellan två parter om den ena befinner sig i utlandet. En lag som möttes av överväldigande negativ kritik innan den trädde i kraft år 2009.

Nu kan det bli dags för denna lag att förändras. Enligt ett förslag från regeringen med sina samarbetspartier kan en utredning för att avgöra om FRA ska få tillåtelse att signalspana, även om båda parter är inom Sveriges gränser, snart dras igång. Detta förslag har även fått medhåll från Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Till Sveriges Radio förklarar Pål Jonsson från riksdagens försvarsutskott att en av anledningarna till den potentiella lagändringen är förbättrad övervakning i terrorförebyggande syfte. Då lagen i dagsläget kräver att ena parten befinner sig utanför Sverige måste FRA då avsluta sin övervakning om en person som bedriver underrättelseverksamhet eller möjlig terrorism kommer innanför gränserna.

Han understryker att personlig integritet inte ska vara i riskzonen för att försvinna. Detta då det krävs godkännande från domstol innan övervakning ens får inledas. Däremot nämner han även hur integritetsskyddet kan komma att behöva stärkas.

Det återstår att se om detta förslag kommer att leda till någon faktisk lagändring eller ej.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Å där kom det! Signalspaning då en av parterna befinner sig utanför Sveriges gräns kan ju redan idag ske godtyckligt helt utan att någon domstol behöver godkänna/ta beslut. Om personerna befinner sig inom sveriges gräns så skall en domstol ta beslut för spaning, det kan tas på dagen timman dådet inkommer.. Detta var ju för att kunna hålla på/uppfylla krav för den personliga integriteten. Det enda som jag kan se med detta förslaget är att FRA då kan utföra godtycklig signalspaning på vem som helst, att då försöka påstå att den personliga integritet en ska upprätthållas är så urbotat dumt… Läs hela »