FRA får nu upprepad kritik från Datainspektionen där man trots varningar för 6 år sedan inte har ett säkert system för att hantera lagrade personuppgifter.

Försvarets radioanstalt fick 2008 möjligheten att avlyssna internettrafik igenom FRA-lagen. Lagen skulle vara nödvändig för Sveriges säkerhet och ett viktigt vapen mot terrorhot. Kritiker påpekade dock att lagen var integritetskränkande och fick igenom skarpa riktlinjer för hur hanteringen av lagrad data och personuppgifter skulle hanteras.

Redan 2010 fick Försvarets Radioanstalt (FRA) kritik från Datainspektionen (DI) angående brister i deras rutiner och riktlinjer för loggade personuppgifter. D et fanns inget system för att med säkerhet veta vem som sökte igenom och tog del av den lagrade informationen. En vital aspekt när FRA-lagen spikades. Nu får FRA, sex år senare, upprepad kritik angående precis samma problem som fortfarande inte sägs vara lösta.

– Det är viktigt när det handlar om känslig personuppgiftsbehandling att man har en logguppföljning för att kunna följa upp och i efterhand kontrollera att uppgifterna har behandlats för de ändamål det är tänkt, och på rätt sätt, och att rätt person har haft åtkomst till uppgifterna, säger Elisabeth Jilderyd, jurist på Datainspektionen, till TT.

Datainspektionen ger FRA till våren 2017 att skärpa sig

Om FRA skulle göra allting regelrätt så skulle loggar över vem som använder vilken lagrad data och när ses över kontinuerligt för att avskräcka olovlig användning. Dock har då Försvarets Radioanstalt inte sett till att detta problem har blivit löst under de sex år sedan kritiken först kom.

– Vi konstaterade redan 2010 att det fanns brister i den logguppföljning som då gjordes och att logguppföljningen därför borde förstärkas. Nu har det framkommit att dessa brister fortfarande kvarstår trots att det har gått ett antal år sedan påpekandet gjordes, säger Elisabeth Jilderyd.

Datainspektionen har nu gett Försvarets Radioanstalt fram till 1 maj 2017 att åtgärda bristerna i sina system. En central logganalysfunktion är något som Datainspektionen ska ha krävt att FRA inför.

Just att lagrade personuppgifter och datatrafik kommer i fel händer är en av de största farhågorna när det kommer till FRA-lagen. Vilket gör Datainspektionens avslöjande desto mer allvarligt.

Personuppgifter
Hur ser du på att dina internetvanor kartläggs och kan komma i fel händer?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
BullenzdwaBewise Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bewise
Medlem
Bewise

Var som väntat att det skulle missbrukas.

dwa
Gäst
dwa

vilken människa som helst med iq över 70 hade sett detta komma, synd att våra politiker inte har den enorma hjärnkapaciteten som behövs för att se igenom sånt här skit bara.

Bullenz
Gäst
Bullenz

Synd att sarkasm inte framgår i skrift. Ovanstående menade att det är synd att våra politiker inte har IQ högre än 70 för att kunna förutse sådana självklarheter.