Small preview image

Även om vi sett massvis med information och uppgifter kring AMDs kommande DirectX 11 grafikkrets RV870 har man lyckats hålla korten på ordentliga avstånd från digitalkameror och mobiltelefoner. Vi har sett en skymt av AMDs först officiella DX11 testsystem men nu har man på ChipHell släppt vad ska vara en av de första bilderna på AMDs RV870 grafikkort. Bilden som publicerats är inte den bästa och ett gigantiskt vattenmärke gör det inte lättare att urskilja detaljer. Men enligt ChipHell kommer kortet med två stycken 6-pins strömkontakter och av dimensionerna att döma kan det finnas mer än bara en ensam GPU under den stora kylaren.Kortet ska enligt ChipHell vara längre än AMDs trotjänare Radeon HD 2900XT som mäter runt 24cm. Enligt våra egna mätningar av kortet på bilden ser det faktiskt ut som att det RV870-kort som ChipHell fångat på bild är runt 27,5cm långt, vilket är märkbart längre än alla AMDs enkel-GPU kort på marknaden idag. Detta förutsätter att kylaren är lika lång som kortet så vi vågar inte spika något exakt mått.Detta skulle indikera att RV870-kortet använder någon form av dual-GPU lösning då de krympta 40nm kretsarna borde klara sig med mindre PCB:er om något. Samtidigt borde det inte krävas två 6-pins strömkontakter för att driva dessa relativt strömsnåla kretsar. PCI Express 2.0 gränssnittet samt en 6-pins kontakt kan mata kortet med 150W, en extra 6-pins kontakt ökar detta till runt 225W.


Diskussioner på bland annat Beyond3D stärker dessa teorier där man pratar om en så kallad MCM-lösning (multi-chip module) där två GPU-kärnor bakas in i samma paket, och alltså inte kräver två socklar. Men samtidigt är det något AMD inte gjort tidigare så man ska nog inte dra för stor växlar på detta än så länge.


Det mesta är än så länge spekulationer men förhoppningsvis kan vi snart få se AMDs första DX11 kort även utan kylare och få lite mer klarhet i hur kortet är konstruerat. Än så länge ska allt tas med en nypa salt då vi inte ens har kunnat bekräfta att kortet på bilden verkligen är RV870.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid