Kemikalieskatten har ifrågasatts länge nu. Nu har Elektronikbranschen och EHL skrivit ett öppet brev till regeringen om skatten och dess syfte.

Från och med mitten av år 2017 så införs en ny skatt i Sverige. Kallad kemikalieskatten. Den kommer till för att försöka minska användningen av flamskyddsmedel i hemelektronik och andra produkter.

Flertalet återförsäljare såsom Elgiganten, Netonnet och Mediamarkt har ifrågasatt den nya skattens nytta och hävdar att den kan göra mer skada än gott. Då skatten baseras enbart på produktens vikt så kan billiga produkter som väger mycket i vissa fall bli dubbelt så dyra. Detta i sin tur kan leda till att fler svenskar väljer att handla från utlandet och på så sätt sätta svenska jobb på spel. Samtidigt som få tillverkare väntas ändra sina rutiner bara för att en liten marknad som Sverige ändrar sina lagar. Det är dock inte bara kostnader som ifrågasätts utan även den verkliga miljönyttan med lagen.

Den fortsatta kritiken mot Kemikalieskatten

Det öppna brevet från Elektronikbranschen och EHL belyser bland annat hur ingen myndighet har tillsynsansvar. Då skatten är komplex och påverkar väldigt många så är det konstigt att varken KEMI eller Skatteverket har något ansvar för att se till att korrekta mätmetoder används och att skatten appliceras korrekt.

I brevet nämns även oro över transparens. Man menar att med dålig transparens kring skatten så kan snedvriden konkurrens samt medvetet felaktig rapportering komma att uppstå.

Till slut så tar man även upp att regeringen bör inleda en mätning för hur läget ser ut idag för att fastställa en så kallad 0-nivå. En mätning som sedan ska kompletteras med en ny mätning senare för att se exakt hur den nya skatten har påverkat marknaden.

“fungerar skatten som en katalysator för att fasa ut oönskade kemikalier, ökar den internationella e-handeln, har antalet jobb i Sverige hos berörda företag ökat eller minskat, har offentlig sektor fått ökade kostnader pga skatten?”

Det öppna brevet avslutas med att poängtera det som redan tagits upp av flertalet elektronikåterförsäljare. Sverige är en globalt sett väldigt liten marknad, och de produkter som ska beskattas tillverkas för en global marknad. Man menar om regeringen verkligen var seriös med att förbättra miljön och fasa ut oönskade kemikalier så skulle man istället propsa på ett EU-förbud.

Läs hela brevet: Elektronikbranschen och EHL skriver öppet brev om Kemikalieskatten

Ny kemikalieskatt kan höja priset på datorprodukter med hundralappar

Lägsta pris på Prisjakt.se

Leave a Reply

2 Kommentarer på "Elektronikbranschen och EHL ifrågasätter kemikalieskatten i öppet brev"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
Ajin
Medlem

Är ju ganska uppenbart att skatten endast är till för att krama ur extra mycket pengar ur skattebetalare.

Stormense
Medlem

Att få Sossarna att backa från en skatt/avgift de har fått för sig att införa är helt omöjligt. Lika omöjligt att få förra regeringen att ta bort avgiften på hårddiskar mm till den privata instansen Copy Swede.

wpDiscuz