Den första vågen av recensioner av Apples nya M1-processor och tre nya Mac-datorer är ute. Det finns gott om kritik mot modellernas design och port-utbud men den nya processorn verkar imponera.

De nya Mac-modellerna har inte mycket nytt att erbjuda på utsidan. De första recensionerna från amerikanska medier har därmed inte mycket nytt att säga. MacBook Pro får till exempel kritik från The Verge för sin Touch Bar, som beskrivs som krångligare än den är bra. En liknande kritik är att MacBook Pro bara har två USB/Thunderbolt-portar, ett val som Apple har gjort på alla nya M1-modeller. Det motiveras sannolikt av att Apple M1-kretsen helt enkelt saknar stöd för fler portar. I samma veva får de nya MacBook-modellerna också kritik för sina dåliga webbkameror, som fortfarande är begränsade till 720p-upplösning.

Imponerar med en kärna

Det är främst när det gäller prestanda som de nya modellerna får beröm. AnandTech har gjort en tidig djupdykning i prestandan från Mac Mini, som de skriver bör erbjuda samma prestanda som MacBook Pro. Tekniksajten beskriver imponerande prestanda över främst en kärna från M1-processorn. I Cinebench R23 ligger Apple strax under Intel och AMD men det verkar också vara ett av få tester där Apples enkärnsprestanda inte är betydligt högre än konkurrenterna. Geekbench visar betydligt högre prestanda med M1 än med AMD Ryzen 9 5950X. På samma sätt visar tester med SPEC2006 och 2017, som testar prestanda över en tråd, att Apple M1 ibland har försprång före även AMDs nya Zen 3-arkitektur. AnandTech skriver att Apple erbjuder betydligt bättre prestanda än Intel och att M1 är både långsammare och snabbare än Ryzen 5950X i olika tester. De påpekar samtidigt att AMD gör det vid knappt 50 watts förbrukning, medan Apple M1 gör det vid 7–8 watt.

Besök AnandTech för fler tester och diagram.

En detalj som noteras av flera recensenter är att den nya processorn saknar någon motsvarighet till Intel Turbo Boost. När processorn är aktiv kör den tydligen på högsta frekvens, tills den möjligen begränsas av bristande kylning. Där ska det för övrigt nämnas att MacBook Air saknar aktiv kylning och därför verkar få problem efter ungefär en halvtimmas hård belastning. The Verge rapporterar om runt 12 procent lägre prestanda i MacBook Air än i MacBook Pro med Cinebench R23 multi. Alla modeller verkar i alla fall vara klockade till 3,2 GHz, även om det inte är en siffra som har bekräftats av Apple.

Apple erbjuder översättning av mjukvara för Intel-datorer till sin nya plattform. Det nya översättningslagret kallas Rosetta 2 och verkar erbjuda bra prestanda. AnandTech rapporterar om prestanda mellan 70 och 80 procent av vad som erbjuds med kod skriven för den nya kretsen.

Grafik och batteri

Grafikprestandan verkar vara svårare att få klara besked om. Enligt 3DMark Ice Storm Unlimited verkar M1 erbjuda prestanda i klass med en dator med en AMD Ryzen 4600H och en Nvidia GeForce GTX 1650. I spel såsom Rise of the Tomb Raider har dock 1650 ett ordentligt försprång med M1-prestanda som snarare liknar AMD Radeon 560X.

Batteritiden beskrivs som mycket bra i flera recensioner. The Verge rapporterar att de får minst tio timmars batteritid vid normal användning från MacBook Pro och åtta timmar vid hård användning. Batteritiden beskrivs som utmärkt.

På det stora hela verkar de flesta recensioner vara positiva till Apples nya datorer, med störst beröm till den nya kretsen. Mjukvaran verkar inte vara ett stort problem tack vare bra Rosetta 2-prestanda. AndandTech avslutar sin artikel med att konstatera att prestandan från M1 i många fall är i klass med ”very high-end Intel or AMD CPU” och att det inte finns någon motsvarighet bland mobila kretsar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid