Datorer, teknik och robotar är framtiden. Det är den solklara slutsatsen vi kan dra av en rapport från Stiftelsen för Strategisk Forskning som nu släppts för allmänheten. I rapporten blickar man 20 år framåt i tiden och kommer fram till att så många som hälften av alla svenska jobb och anställda kan blivit ersatta av robotar – vinnarna är IT-tekniker och civilingenjörer.

Vartannat jobb automatiseras inom 20 år – utmaningar för Sverige, är rubriken för rapporten från Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF). Efter en forskningsrapport om digitaliseringen av arbetsmarknaden från brittiska Oxford universitetet har SSF tillsammans med nationalekonomen Stefan Fölster tittar närmare på motsvarande utveckling i Sverige och resultaten är både spännande och skrämmande.

2 490 000 svenska jobb

I rapporten konstaterar man att vi i Sverige är ännu mer påverkade av digitaliseringen än i exempelvis USA. I amerika beräknas 47 procent av alla anställda kunna ersättas av digital teknik de närmaste 2 decennierna, medan vi i Sverige kan få se hela 53 procent av våra jobb tas över av robotar och datorer. Bland annat på grund av Sveriges fler industrianställda som generellt kommer få det svårare att hävda sig mot framtidens teknik. Totalt sett innebär det att 2 490 000 svenska jobb kan ersättas av datorer och robotar de närmaste 20 åren.

Värst i riskzonen ligger däremot ett annat betydligt mer ytligt yrke, nämligen fotomodeller. Här är är sannolikheten svindlande 98 procent att man blir ersatt av en digitalisering, vilket mer konkret skulle betyda renderade eller animerade motsvarigheter.

Andra som hänger löst är bokförings- och redovisningsassistenter, maskinoperatörer, biblioteksassistenter, kassapersonal m.fl. Men listan är lång och omfattande där 35 olika yrkesgrupper har över 80 procent sannolikhet att ersättas av datorer under de kommande 20 åren.

Medan det finns försvinnande få svenskar som idag jobbar som fotomodeller är det desto fler som jobbar inom försäljning, detaljhandel och demonstratör yrket. Det är också den yrkesgrupp där det finns flest potentiella offer för digitaliseringen med 196 753 jobb som kan tas över av datorer. På en andraplats hittar vi vård- och omsorgspersonal samtidigt som säljare, inköpare och mäklare kvalar in på en tredjeplats med över 130 000 jobb i farozonen.

Större problem för outbildad arbetskraft

Automatiseringen och globaliserinen har och kommer främst slå mot outbildad arbetskraft. Enligt ekonomer får dessa arbetsgrupper svårare att anpassa sig för de nya jobb och möjligheter som dyker upp när deras nuvarande arbeten utkonkurreras.

Bättre går det för IT-tekniker och civilingenjörer som väntas ha det lättare att hitta nya positioner och arbeten även om deras nuvarande jobb kan vara hotade – om än i begränsad mån.

Rapporten som för vissa kan ses som en domedagsprofetia behöver samtidigt inte vara någon katastrof för Sverige och svenska samhället. För att motverka effekterna av ett samhälle där mänsklig arbetskraft har mindre efterfrågan kan man flytta skatter oich regler samt dra nytta av de fördelar som digitaliseringen medför. Bland annat spås stora förbättringar i sjukvård, utbildning och sjunkande produktionskostnader kunna ge bättre livsstandard även för människor med mindre inkomst.

Källa: SSF (PDF)

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Question_TechEmil Tn0paxHeJoSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zhu Ling
Gäst
Zhu Ling

Jag är glad att denna utveckling lyfts upp, det gör den för sällan. Däremot så skrattar jag åt vissa kategorier. Kommer bagare försvinna med 87% sannolikhet? LOL. Visst, väldigt enkla saker som en baguette kan man kanske köpa av en robot men tårtor, bakverk och andra kanske lite mer specialiserade bröd med specifika smaker.. sådant är något som förändras hela tiden och skiftar med folks smaker och det är också något som mänskliga bagare driver, för de är de mest insatta. Kassapersonal borde ha ersatts för länge sedan. Problemet är egentligen att se till att någon inte slår in fel… Läs hela »

Tobias
Medlem
Tobias

Vissa kategorier som ligger väldigt högt upp kan jag verkligen inte förstå mig på. Bland annat Medhjälpare inom trädgård, marknad- och torgförsäljare (hur skulle datorer eller robotar kunna ta över dessa ens?), köks och restaurangbiträden (Vem skulle vilja bli serverad eller få sin mat lagad av en robot för den delen? Va realistiska nu), grovarbetare inom bygg och anläggning. (Varje bygge är annorlunda och det kommer sannolikt alltid krävas manskraft. Men man har ju förvånats förr, och med det sagt så ska det bli intressant att se vad framtiden bjuder på, hur många arbetslösa människor det kommer att bli och… Läs hela »

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Det är viktigt att poängtera att när dessa jobb försvinner skapas det också nya, vissa hävdar till och med att det kommer bli mer jobb i framtiden.

Men utopin jag ser framför mig är att man inte ska behöva arbeta, eftersom ekonomin kommer se helt annorlunda ut.

Emil Elmborg
Medlem
Emil Elmborg

Haha, skulle arkitekter och civilingenjörer bli ersatta, då var min framtid förstörd ;_;

Tintin
Gäst
Tintin

[quote name=”dlq84″]Det är viktigt att poängtera att när dessa jobb försvinner skapas det också nya, vissa hävdar till och med att det kommer bli mer jobb i framtiden.[/quote] Jag betvivlar det här. Det skapas inte nya arbeten bara för att robotar tar över dagens arbeten, det skapas arbeten om någon beslutar sig för att använda människor som arbetskraft. Men om då robotar gör jobbet bättre så kommer det inte skapas nya arbeten i den takt som det gör idag, eftersom en person kan hålla koll på flertalet robotar som gör jobbet tio gånger bättre och effektivare än en människa. Att… Läs hela »

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Tintin: det kanske är svårt att tänka sig det. Kan rekommendera detta TED talk om ämnet:
https://www.youtube.com/watch?v=WMF-Z74C1QE

Det kommer inte vara samma jobb som vi har idag, som bryter ner oss, ger oss arbetsskador och förkortar våra liv. Som verkstadsjobb och yrkesförare till exempel.

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”Zhu Ling”]Snip[/quote] Håller med fullständigt. Samtidigt så finns det så många människor som vill *små prata* när dom ska handla, kanske prata om vad som är bra etc, vad den andre gjorde, vilken bok etc etc allt sånt där mänskligt. Vet tex själv inte hur många gånger jag är inne på ett bageri och ska plocka upp fika bröd, väljer alltid något hen i kassan kan rekommendera samma sak i restauranger fan jag är nästan sådan överallt, mat affärer, bok handeln, semestern allt är annorlunda för mig, förutom vissa Torsdagar dvs. Jag älskar ärtsoppa och det skall ätas på… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Undrar om Arnold Schwarzenegger får jobb… 😡

HeJo
Medlem
HeJo

En oundviklig utveckling som de flesta förstått förutom Sveriges senaste regeringar! Vad ska ”nya svenskar” som i majoritet är lågutbildade och ungdomar som inte vill/kan genomgå högre studier göra? Alla kan inte städa eller baka pizzor. Vårt land är dåligt rustat för framtiden.

n0pax
Medlem
n0pax

Både jag och nej, säger jag. Om fler arbeten ersätts dvs om folk blir utan jobb så tillkommer det mindre inkomster. dvs för att ersätta folk med robotar måste det finnas ett argument varför vi gör det. Ett exempel om jag inte minns fel var en fabrik där man nästan enbart hade robotar som höll på att gå i konkurs pga att den inte kunde skalas ner. Dvs människor kan vara lönsamt pga att man öka eller minska antalet. Sen har jag jobbat inom industrin och robotar behöver massor med underhåll och är inte helt gratis dom heller. Men jag… Läs hela »

n0pax
Medlem
n0pax

Teoretisk skulle man kunna koppla(kontrakt) säg 10 robotar till en person. Denna persons uppgift är att sköta service etc runt robotarna. Robotägaren måste anställa en person per 10:e robot (hittade på en siffra) på så sätt behöver ingen vara arbetslös utan kan jobba som robotskötare ^^ På så sätt kommer robotar att bli väldigt positivt eftersom det ger jobb. Sen vad som ska klassas som robot etc överlåter jag till någon utredning som fastslår om en ”enhet” ska klassas som det eller inte. Sen kan vi styra vilka sorters robotar man får sköta genom utbildning och erfarenhet etc. Sen behövs… Läs hela »

Emil T
Gäst
Emil T

Det kommer helt enkelt inte finnas jobb nog för hela den mänskliga befolkningen i framtiden, det verkar mer eller mindre garanterat. Frågan är då vad folk kan/vill göra med all den tid som frigörs, det är ju en vansinnigt stor förändring att man ej längre är tvungen att arbeta. Förstås kan vi inte ha ett ”arbetsbaserat” samhälle längre när det inte finns meningsfulla arbeten för alla. Man kan väl inte tvinga samtliga personer att antingen bli mera kompetenta eller att bli ersatta..Det är ju nästan frihetsberövande?På politisk nivå verkar ju ”medborgarlön” vara den bästa lösningen hittills på denna kommande problematik.… Läs hela »

Question_Tech
Gäst
Question_Tech

När det gäller debatten om robotar och automation i samhället så rekommenderar jag att alla ser denna Youtube film (Humans Need Not Apply): https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU gjord av den episka C.G.P Grey.