Hologram är en teknik som är ett vanligt återkommande tema inom science fiction och som vi rör oss allt närmare att kunna implementera i verkligheten – det senaste stora framsteget kommer från japanska forskare som med hjälp av lasrar skapar tredimensionella hologram du faktiskt kan röra vid.

Hologram i sig är en teknik som har utvecklats under många år och i flera olika former, och i grund och botten kan tekniken definieras som möjligheten att projicera tredimensionella objekt. Till skillnad från stereoskopisk 3D som bara imiterar en 3D-effekt genom att skicka en bild till varje öga så har ett hologram faktiskt flera olika vinklar du kan observera det från, så att det ändras beroende på var du står. Äldre hologram har vanligtvis projicerats på glasrutor, medan mer moderna uppfinningar har låtit hologrammen ta plats fritt i luften.

Hologram du kan vidröra

Nu har en grupp japanska forskare vid Cornell University presenterat ett genombrott som innebär att framtida hologram dels kommer kunna skapas fritt i luften, och dels att de kommer bli både taktila och interaktiva: med andra ord kommer du kunna röra vid virtuella objekt som skapas i luften, exempelvis för att aktivera virtuella knappar eller för att vrida på dem och se dem från en annan vinkel, och samtidigt känna en yta under dina fingertoppar.

hologram

Tekniken bygger på en snabb laser som kan avfyra ljuspulser så korta som 30 till 270 femtosekunder (en femtosekund är 10-15 sekunder, eller en biljarddels sekund), som sedan en SLM, eller Spatial Light Modulator, där 3D-objekt kodas in i ljudpulserna med hjälp av linser och signaler från en dator. Därefter går ljuset upp i en 3D-scanner, innehållandes linser, en spegel och en så kallad Galvano scanner, som sprider ut ljuset och projicerar det dit hologrammet ska visas. Själva hologrammet uppstår sedan när laserpulserna fokuseras i luften och skapar plasma som i sin tur alstrar ljus och därmed producerar en bild.

Plasman är elektriskt laddad, så du kommer kunna känna hologrammet mot huden om du håller fram en hand eller ett finger. Just känslan hos hologrammen är än så länge inte finslipad, och de som har testat tekniken har beskrivit känslan som ett mellanting mellan statisk elektricitet och sandpapper. Genom att sätta en kamera under hologrammet kan en dator hålla koll på om du vidrör det, och ändra bilden som projiceras därefter – i nuläget behövs bara en enkel kamera då hologrammen fortfarande är väldigt små (cirka 1 kubikcentimeter), men vid större och mer komplicerade hologram kan en 3D-kamera i stil med Microsoft Kinect användas för högre precision.

Lägger grunden för framtidens hologram

Den största begränsningen för tekniken är i nuläget SLM-komponenten, modulatorn som kodar in 3D-objekten i ljuset. Det är en väldigt komplicerad komponent, och dess storlek lägger ribban för hur stora hologram som kan skapas. I teorin finns det dock inget som hindrar forskare att ta fram större och mer avancerade komponenter som kan pressa gränserna för tekniken ytterligare, för att ta fram både större och mer komplicerade former och figurer.

Förutom att projicera hologram i luften kan samma teknik användas i bland annat fluorescerande plattor och vätskor och i vatten, och kan komma att användas i en rad olika produkter och projekt framöver. Tekniken kommer även visas upp under SIGGRAPH-mässan senare i år.

Källa: Cornell University via Science Alert


Relaterade artiklar

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Thomaseronum Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseronum
Gäst

J.A.R.V.I.S here I come! 😆