Genom att ta högupplösta bilder på testpersoners hud har forskare kunnat skapa modeller för hur hud beter sig i olika situationer. Den nya tekniken gör det möjligt för forskarna att skapa en datoranimerad människohy som ser verklig ut. Den renderade huden har samma reflektionsegenskaper som riktig hud och ser därför verklig ut.

Vi har sett många demonstrationer av hur människor och mänsklig hud kan renderas med datorer. Vissa har varit imponerande men få har tagit oss hela vägen så vi kunnat bli lurade av animationen. Nu har forskare vid University of Southern California’s Institute for Technologies hittat ett sätt att återskapa helt naturlig människohy genom datoranimering. Tekniken fokuserar på hur människohud agerar vid olika situationer för att återskapa samma egenskaper i en datoranimerad värld.

hud_rendering_UCI_kamera

Hud reflekterar ljus på olika sätt

För att lyckas med återskapandet av människohyn började forskarna med att studera människohy i många olika situationer. Med hjälp av högupplösta kameror med makroobjektiv lyckades forskare fånga bilder med 10 mikroner upplösning som innehöll mer data om hur hud ser beter sig än någon annan tidigare studie. För att se hur hud kan förändras i olika situationer drog och trycktes testpersoners hud ihop för att kameran skulle kunna fånga hudens egenskaper vid olika situationer. Forskarna kom fram till att hud ser ut att plattas till när den dras ut och skrynklas ihop när den pressas ihop, inte så svårt att lista ut. De skapade dock också en modell för hur ljus reflekteras från de olika ytorna för att kunna återskapa detta i en datoranimation.

hud_rendering_UCI_ansikte

Kan vara framtiden för datorspel

När forskarna studerat hudens egenskaper skapade de modeller för mänskliga ansikten för att visa hur olika delar av ansiktets hud trycks ihop och sträcks ut i olika situationer. Modellerna för hur hud beter sig vid olika förhållanden matades sedan in för att kunna återskapa ett verkligt ansikte. Ansiktena renderades live av en dator, vilket betyder att tekniken redan nu skulle kunna användas för att rendera verklig hud i exempelvis spel. I dagsläget är tekniken bara en demonstration men vi skulle inte bli förvånade om den dök upp i datorspel i framtiden så att våra spelkaraktärer kan bli en gnutta mer övertygande.

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Djinn1982 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Djinn
Medlem
Djinn

Hoppas de börjar använda detta i spel som fort som möjligt.