Projektet Folding@home där frivilliga lånar ut kraften hos sin dator för att utföra beräkningar på distans har nu bekräftat att man nåt över en exaFLOP i distribuerad beräkningskraft och klår således IBM Summit, världens snabbaste superdator.

Folding@home är inte direkt något nytt projekt. Däremot har det fått mycket mer uppmärksamhet sedan det riktade sin fokus till att hjälpa med beräkningar som potentiellt kan hjälpa att bekämpa coronaviruset Covid-19.

Tidigare denna vecka gick gick gruppen bakom projektet ut med att den totala beräkningskraften hos alla som anslutit sig till projektet låg på 474 petaFLOPS. Något som nu ökat markant på bara några dagar.

Nu ska projektet ha tillgång till en total beräkningskraft på över en exaFLOP. Detta innebär över 1 000 000 000 000 000 000 flyttalsoperationer per sekund. Folding@home kan således ses som ungefär tio gångare snabbare än världens snabbaste superdator IBM Summit.

Just nu har Folding@home både CPU-baserade och GPU-baserade projekt som ska försöka simulera hur coronavirusets proteiner är uppbyggda och agerar. Något som förhoppningsvis kan hjälpa forskare att analysera hur och vart potentiella vaccin kan interagera med viruset för att nå en lösning på den rådande pandemin.

Detta är dock inte det enda initiativet som arbetas på via Folding@home. Även andra sjukdomar som Alzheimers och Huntingtons sjukdom har dedikerade projekt för att assistera forskare i att potentiellt hitta botemedel.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid