Allt fler ansluter sig till Folding@home för att vika proteiner i försök att skaffa bättre insikt i ämnen som det aktuella coronaviruset Covid-19 och nu har initiativet rapporterat att den totala beräkningskraften klår världens 500 snabbaste superdatorer. Tillsammans.

Det var inte allt för länge sedan det rapporterades att initiativet Folding@home nått en sammanlagd beräkningskraft på över en exaFLOPS. Allt fler användare ansluter sig och lånar ut sin datorhårdvara för att utföra komplexa beräkningar på avstånd och nu har den totala beräkningskraften nåt nya höjder.

Folding@home har nu bekräftat att man nu landat på över 2,4 exaFLOPs. En beräkningskraft som klår de 500 snabbaste superdatorerna i världens sammanlagt.

Förvisso fungerar initiativet och en superdator inte riktigt på samma vis. Medans en superdator som IBM Summit utför otroligt komplexa beräkningar på en kort tid fungerar Folding@home på så vis att beräkningarna bryts ned i mindre delar och skickas ut till användare. Hårdvaran användare bidrar med används sedan för att utföra dessa beräkningar under en längre tid.

Hur pass effektivt det hela är jämfört med klassiska superdatorer är något som kan diskuteras. Däremot är det mäkta imponerande att så många anslutit sig och bidrar med resurser i tider som dessa. Den 23 mars låg initiativet samlade beräkningskraft på 470 petaFLOPS. Något som innebär att nästan 2 000 petaFLOPS beräkningskraft tillkommit sedan dess.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid