apple_watch_banner

Efter ett par tysta vintermånader från Apples sida är det nu dags att sparka igång våren med en ny presskonferens. På tapeten står bland annat den beryktade klockan som presenterades i höstas – häng med i vår liverapportering och läs på om våra gissningar och förhoppningar inför kvällens event!

Medan Apple inte har sagt det ordagrant är det säkert att anta att det är företagets smarta klocka, Apple Watch, som kommer stå i centrum för kvällens presskonferens. Klockan blir ett direkt svar på Googles och andra konkurrenters satsningar på kroppsburen teknik och redan i höstas fick vi en förhandstitt på vad vi kan förvänta oss både i mån av design och funktionalitet.

Vad vi vet

Sedan höstens presskonferens har vi redan en hel del uppgifter bekräftade om Apple Watch. Vi vet bland annat att den kommer komma i flera olika material. De mer träningsinriktade motellerna kommer med chassin i anodiserat aluminium, medan standardmodellens boett är i rostfritt stål. En premiummodell kommer finnas med boett i 18-karats guld. Armbanden kommer tillverkas i plast, läder eller rostfritt stål. Det kommer även finnas två olika storlekar, en på 38 millimeter (1,32-tumsskärm) och en på 42 millimeter (1,5-tumsskärm).

apple_watches

Apple Watch
Skärm ”Flexible retina”
1,32 tum – 372 x 340 pixlar
1,5 tum – 312 x 390 pixlar
SoC Apple S1
Material – boett Aluminium
Rostfritt stål
18K guld
Material – armband Plast
Rostfritt stål
Läder
Material – skärmglas Jonförstärkt glas (Sport edition)
Safirglas
Sensorer Accelerometer
Gyroskop
Pulsmätare
Barometer
Trådlöst Bluetooth 4.0
Wifi 802.11b/g/n
NFC (för mobilbetalningar)
Laddning Induktiv, magnetiskt fäste
Övrigt Mikrofon
Högtalare
Haptisk vibrator

Hela idéen med en smart klocka gentemot ett traditionellt armbandsur är trots allt att designen bara är en aspekt hos produkten – de interna komponenterna och tillgänliga tjänsterna är minst lika viktiga. Gemensamt för alla Apple Watch-modeller är att de drivs av en ny systemprocessor som Apple har tagit fram just för klockor, kallad Apple S1.

Skärmen kommer använda sig av vad Apple kallar Flexible Retina, med en upplösning på 272 x 340 pixlar för 38-millimetersvarianten respektive 312 x 390 pixlar för 42-millimetersvarianten. På sportvarianten täcks skärmen av jonförstärkt glas och på de dyrare modellerna används reptåligt safirglas. Särskilt intressant är att den inbyggda pekskärmen kan känna av olika trycknivåer, något som vi annars främst ser i aktiva pekpennor.

Vad vi också vet är att Apple har tagit fram operativsystemet Watch OS just för Apple Watch, som blir en nedbantad variant av Ios med nytt gränssnitt och ny navigering. Klockan kan styras dels med pekskärm och dels med klockans roterbara krona, som Apple kallar för ”digital crown”. Det finns en inbyggd mikrofon som kan användas för röststyrning eller för att skicka korta meddelanden till andra användare.

magsafe_watch

Laddningslösningen är induktiv, men inte via Qi eller dylik trådlös laddning som vi fått se exempelvis i Motorola Moto 360. Istället används en induktiv variant av den magnetiska laddningskontakten Magsafe.

Vad vi inte vet

Den stora frågan som till stor del kommer definiera hur väl Apple Watch kommer stå sig under sin första tid på markanden är prislappen. Med största sannolikhet kommer guldvarianten inte bli en billig historia; flera källor talar om en prislapp norr om 30 – 50 000 kronor, men innan Apple faktiskt har bekräftat den saken är alla prisförslag för den här typen av produkt rent spekulativ. Kikar vi däremot på de mer humana modellerna, Sport Edition och den ordinarie Apple Watch, så lutar spekulationerna åt ett instegspris på 350 dollar, eller 3 000 – 3 500 kronor.

og_apple_watch

Vi vet inte heller exakt vad det är för komponenter i systemprocessorn S1 – antingen har Apple skräddarsytt sin egen CPU (så som Cyclone i Iphone 6 och Ipad Air 2) eller så har de licensierat en kärna från tredje part. Prestandan är dock inte vad som stått i fokus för klockan hittills, och valet av CPU och GPU är egentligen mest en fråga om nyfikenhet.

Batteritiden är fortfarande något av ett frågetecken. De uppgifter Apple gett hittills talar om ”en hel dags” batteritid, vilket tyvärr inte säger särskilt mycket i mån av konkret drifttid. Behov av laddning varje natt är vad vi misstänker, men förhoppningsvis kan Apple överraska på den punkten.

Nya Macbooks?

Apple Watch blir en stor lansering, men frågan är om Apple kommer vilja tillägna en hel presskonferens bara åt en klocka, som dessutom redan blivit presenterat under ett tidigare event. Det vore därför rimligt att anta att vi kommer få se någonting mer på scen – exempelvis nya bärbara datorer.

macbook-airs

Det vore exempelvis hög tid att uppdatera Macbook Air på 11 och 13 tum med nya processorer ur Intels Broadwell-familj, antinge Broadwell-U eller Core-M. De nuvarande modellerna använder fortfarande Haswell-processorer, för att inte tala om TN-paneler som är i brådskande behov av uppgraderingar.

Det ryktas även om att Apple har en helt ny dator ur Macbook Air-familjen på ingång, en 12-tumsmodell med Retina-skärm som kommer positioneras snarlikt 13-tumsmodellen av nuvarande Macbook Air. Utöver Retina-skärmen skiljer sig dock spekulationerna om innanmätet ganska markant, där vissa källor har föreslagit att det bara rör sig om en lite mindre variant av 13-tumsmodellen och andra menar att det är en ännu mer slimmad design som laddas via USB Type-C som kommer visas upp. Under de senaste dagarna har dock en del andra källor talat om att en sådan 12-tumsmodell kanske visas upp först senare i år – vi får helt enkelt vänta och se.

Följ vår live-uppdatering!

I vanlig ordning kommer vi följa presskonferensen live här på Nordichardware. Konferensen drar igång klockan 18.00 svensk tid, och vi kommer rapportera nyheterna i en separat artikel. Håll utkik i den under kvällen för de senaste uppdateringarna!

– Länk till vår live-rapportering –

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid