AMD kommer allt närmare sina närmast ödestigra sommarlanseringar där deras nya mellanklassplattform Lynx och Fusion A-processorerna ska backas upp av Bulldozer-baserade AMD FX-serien. Nu sägs de första prisuppgifterna läckt ut till media och bland annat ser vi att toppmodellen i Llano-familjen, AMD A8-3550P, får en prislapp på under 1 700 kronor.

Det har i tidigare marknadsmaterial stått ganska uppenbart att AMD inte kommer att kunna sätta allt för höga priser på sina nya processormodeller. Intel har helt enkelt för hög prestanda i sin nya Sandy Bridge-arkitektur för att AMD ska kunna höja prisnivån allt för mycket. Men om de uppgifter som nu publicerats på ett asiatiskt forum stämmer bör AMD kunna dra in lite mer kulor för sina kommande processorkretsar.

bulldozerprice

Fusion A-serien som bygger på den något ålderstigna Llano-arkitekturen blir som väntat något av en budgetserie. Även om CPU-delen bygger på en flera år gammal arkitektur (K10.5) har Llano-kretsarna en rejält kraftfull grafikdel som ska tvinga även diskreta grafikkort att sträcka på benen. Det är därför intressant att se ett prisspann på mellan 700 kronor upp till runt 1 700 kronor för toppmodellen i serien. Inte minst då den sistnämna väntas erbjuda grafikprestanda jämförbar med grafikkort i 600-kronors klassen.

amd.fx

AMD FX-serien blir tillverkarens nya prestandalösning och förutsatt att priserna stämmer verkar AMD tro att de nya processorerna ska kunna tampas väl med Intels toppmodeller i Sandy Bridge-familjen. Priserna ligger på mellan 1 900 kronor upp till drygt 3 000 kronor för den åttakärniga toppmodellen AMD FX-8130P. Detta kan jämföras med dagens Phenom II X6 1100T som med sina sex kärnor går att köpa för 1 500 kronor i svenska butiker.

Även om vi ska ta all obekräftad information med en stor nypa salt ser detta ut som ganska passande riktpriser. Allt hänger givetvis på kretsarnas prestanda och hur Intel kontrar med eventuellt egna nylanseringar eller prissänkningar.

Notera även att de svenska prisuppgifterna är omräknade för att ge en ungefärlig prisuppgift med de extra skatter och moms som tillkommer.

AMD väntas lansera sin Llano-plattform under mitten av juni, troligtvis den 14:e. Bulldozer-arkitekturen och AMD FX-serien kan komma att lanseras redan veckan innan. Men några konkreta uppgifter för klockfrekvens och CPU-prestanda finns ännu inte för någon av processorserierna.

Källa: Softpedia

Annons

15
Leave a Reply

avatar
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
-Boris-hirschshaglordViking1962Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sorin
Medlem
Sorin

The original article is available here: [url]http://news.softpedia.com/news/AMD-Llano-and-Bulldozer-Pricing-Revealed-Report-201335.shtml[/url]

Donanim Haber seems to forget to disclose its sources on a regular basis.

-Boris-
Medlem
-Boris-

A6-3450 i HTPCn och FX-8130P i storburken då. 🙂

Svensken
Medlem
Svensken

Ja då rår kanske FX8130P på Core i7 2600K? Om man nu tittar enbart på hur de sätter priserna. Ja vi får hoppas att AMD kan leverera.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Ser ut att bli bra priser 🙂 , skitbra. Jag har ju så gott som alla pengarna redan. Hur kan han få FX-8130P att hamna på 3000kr ?

McKinley
Medlem
McKinley

Inget som borde vålla alltför stora problem för Intel, med tanke på att man lätt kan sänka priset på sin nuvarande uppsättning av processorer när man lanserar sin Sandy Bridge E.
AMD har det allt annat än lätt just nu och så förblir det så länge man inte kan lansera en processor som är jämförbart med Intel, prestandamässigt.

@SwedishBerserk
Jag är säker på att FX8130P slår Core i7 2600K, så det kommer att bli en riktigt bra deal om man vill ha så mycket prestanda som möjligt för lite pengar.

Jacob Hugosson
Medlem

Min personliga åsikt är att Bulldozer inte är det stora nämnvärda hotet mot Intel, det är Llano. Tillverkarna är ju redan enligt industrikällor lyriska och tror att AMD kan växa och ta totalt 30% av x86-andelarna tack vare deras nya Fusion produkter – redan i år.

Om priserna stämmer är dom ruskigt bra, men känns oroväckande låga faktiskt.

Tempel
Medlem
Tempel

Klart dom är låga, dels bygger den på en gammal kärna sen vill AMD komma in på OEM marknaden ordentligt och det är där dom stora pengarna finns.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Viking1962″]Ser ut att bli bra priser 🙂 , skitbra. Jag har ju så gott som alla pengarna redan. Hur kan han få FX-8130P att hamna på 3000kr ?[/quote]I regel brukar man kunna ta dollarpriserna och gånga med 10. Men desto högre summor desto mer skiftar det. Jag skriver också drygt 3000 kronor, då man i de prisklasserna ofta kan få ner de svenska priserna något extra. Sen ska jag vara tydlig med att dessa priser ska ses som uppskattningar på sin höjd. Vi vet inte om riktpriserna stämmer/står sig till lanseringen. Eller hur hårt man kommer pressa… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja dollarn är väldigt låg och det påverkar givetvis. Men det går inte att göra en omräkning som du gör då det generellt är högre priser på elektronik i Sverige och det finns inga exakta värden på detta. Men det tydligaste exemplet är kanske Apple som mer eller mindre alltid säljer sina produkter för 10 gånger värdet i Sverige jämfört med USA.
Det är helt enkelt inte bara momsen som skiljer priserna åt.[/quote]

Ok, det kanske är så. Men den som lever får se vad priserna hamnar på 🙂

Micke
Medlem
Micke

Jag tycker det mest intressanta med denna bilden är jämförelsen mellan en Llano 4-kärnig och en Bulldozer 4-kärning (2-moduler). AMD väljer alltså fortfarande att lägga Bulldozern dyrare även fast den inte innehåller 4st 100% diskreta kärnor och grafik som Llano gör. Detta tycker jag är intressant och kan säga något om prestandan för just en sådan. Jag hoppas att det betyder att Bulldozer presterar ännu bättre än vad vi letts att tro.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Jag är rätt säker på att vi kommer bli besvikna ännu en gång när det gäller ren prestanda, tyvärr. Åtminstone för oss som söker ren processor prestanda och ingen kombination.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”shaglord”]Jag tycker det mest intressanta med denna bilden är jämförelsen mellan en Llano 4-kärnig och en Bulldozer 4-kärning (2-moduler). AMD väljer alltså fortfarande att lägga Bulldozern dyrare även fast den inte innehåller 4st 100% diskreta kärnor och grafik som Llano gör. Detta tycker jag är intressant och kan säga något om prestandan för just en sådan. Jag hoppas att det betyder att Bulldozer presterar ännu bättre än vad vi letts att tro.[/quote] Inte konstigare än att en Phenom II X2 är i ungefär samma prisklass som en Athlon II X4. Skillnaden behöver alltså bara vara runt 10% per kärna… Läs hela »