Samsung storsatsar på surfplattsmarknaden och lanserar två modeller i nya flaggskeppsserien Galaxy Tab S där paradnumret är högupplösta skärmpaneler av Super amoled-modell. Med 2 560 x 1 600 pixlars upplösning och närmast oändligt kontrastförhållande lovar Samsung bättre bildkvalité än någonsin.

Samsung presenterade under natten till fredag svensk tid två nya surfplattor vid namn Galaxy Tab S. Minstingen med 8,4 tums skärm har det mesta gemensamt med storebror som trots sin större 10,5 tums skärm bygger på närmast identiska komponenter.

Första högupplösta Super amoled-skärmarna för plattor

Den klart största nyheten med Samsungs nya plattor är skärmpanelerna som är de första högupplösta amoled-paneler som hittat in i surfplattor på marknaden. Tidigare modeller har både varit begränsade till upplösning och fått höga prislappar, något Samsung verkar funnit en lösning på med serien Tab S.

Samsung_Galaxy_Tab_S_001

Samsung lovar bättre betraktningsvinklar, djupare svärta, bättre färgåtergivning och högre detaljrikedom med sina super amoled-paneler jämfört med de LCD-baserade motsvarigheter som används av konkurrenterna på marknaden. Den höga upplösningen på 2 560 x 1 600 pixlar har också det intressanta bildförhållandet 16:10 – ofta ansett som ett mer produktivt blldformat än det idag vedertagna 16:9 formatet.

De nya amoled-panelerna ska även fungera bättre än någonsin utomhus och ljusare miljöer, något som tyvärr inte gick att skärskåda under lanseringseventet i New York men som åtminstone låter lovande. Positivt är också att skärmpanelerna ska vara strömsnåla och ge plattorna en batteritid på 11 timmar vid uppspelning av 1080p video.

Tunnare och lättare än någonsin

Designmässigt är det mycket som är sig likt från tidigare plattor i Samsungs Galaxy Tab-familj en företaget har samtidigt lyckats trimma bort ytterligare millimetrar och gram på sina nya plattor. Både 10,5 tum och 8,4 tums modellen av Galaxy Tab S känns riktigt tunna och lätta när vi plockar upp dem i handen. Inte konstigt när de endast mäter 6,6 millimeter i profil och har en vikt på 465 gram respektive 294 gram för (Wifi-versionerna). Märkbart tunnare och med snarlik vikt som Apple Ipad Air respektive Ipad Mini.

Samsung_Galaxy_Tab_S_004

Även om Samsung fortsätter att använda sig av plastskal är kvalitetskänslan också bättre än på tidigare Galaxy Tab-modeller med en solidare känsla utan något närmare svikt i skalet – ett annars typiskt fenomen för plastchassi av denna typen.

Åttakärnig processor och fokus på multitasking

Under huven på plattorna har Samsung tryckt in sin egen Exynos Octa-processor med totalt åtta CPU-kärnor som med 3 gigabyte internminne och 16 eller 32 gigabyte lagringsutrymme bör räcka för de flesta användningsscenario. Även om vi redan under vår korta handpåläggning kunde se att redan en handfull aktiva applikationer svalde en större del av arbetsminnet. Lagringsutrymmet går däremot även att utöka med microSD-kort på upp till 128 gigabyte.

Samsung_Galaxy_Tab_S_002

Mjukvarumässigt bygger Samsung vidare på Android 4.4.2 Kitkat och Touchwiz. Plattorna erbjuder fortsatt fokus på multitasking med flerskärmsläge men kommer även med mjukvara för att styra och övervaka din Galaxy S5-telefon direkt på plattans skärm. Det finns även mjukvara för att styra och föra över filer direkt till din dator samt möjligheten att spara upp till 8 separata användarprofiler. Profilerna kan ha egna appkonfigurationer på hemskärmarna och kan enkelt aktiveras genom ett svep över den integrerade fingeravtrycksläsaren.

Våra första intryck av Galaxy Tab S

Det är svårt att innovera inom plattmarknaden idag och det skulle vara magstarkt att kalla Galaxy Tab S-serien för en innoverande produkt. Samsungs super amoled-teknik är däremot mycket välkommen i större och mer högupplösta format där våra första intryck av skärmarna på Galaxy Tab S är mycket positivt. I direkta jämförelser med Apples Retina-skärmar visar Samsungs nya plattor trevligare färger och högre detaljrikedom. Testexemplaren är samtidigt framställda av Samsung och ska tas med en nypa salt men kan de även prestera väl i solljus är de onekligen ett ess i skjortärmen för Samsung på en marknad med tuff konkurrens.

Samsung_Galaxy_Tab_S_003

Kvalitetskänslan i Galaxy Tab S-modellerna är också bättre än vi sett tidigare även om grunddesignen, lite tråkigt, är snarlik den vi ser på nuvarande modeller.

Samsung_Galaxy_Tab_S_005

Kan Samsungs funktionella, om än något tunggrodda, mjukvara hålla vid närmare inspektion och batteritiden håller vad den lovar ser Galaxy Tab S-serien ut att bli ett trevligt tillskott på marknaden. Surfplattorna ska börja dyka upp på marknaden i juli månad och prislappen ligger på 399 dollar för 8,4 tums modellen med 16 gigabyte lagringsutrymme och Wifi-stöd, motsvarande modell av 10,5 tums modellen landar på 499 dollar. När LTE/4G-modellerna dyker upp och till vilken prislapp är i skrivande stund oklart.


Relaterade artiklar

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedHenrik BerntssonMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Som flera av Samsungs senaste surfplattor tycker jag de är lite för dyra. De börjar sniffa på ultrabook-segmentet och det blir ett svårare val. För mig är en surfplatta med Android/IOS endast ett komplement och trevlig att ha i vissa situationer. Men jag skulle inte betala uppemot 4000 för en. Köpte nyligen en Tegra Note 7 för 1500 och det är ungefär den summa som är lagom för en surfplatta, tycker jag.

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”Marquzz”]Som flera av Samsungs senaste surfplattor tycker jag de är lite för dyra. De börjar sniffa på ultrabook-segmentet och det blir ett svårare val. För mig är en surfplatta med Android/IOS endast ett komplement och trevlig att ha i vissa situationer. Men jag skulle inte betala uppemot 4000 för en. Köpte nyligen en Tegra Note 7 för 1500 och det är ungefär den summa som är lagom för en surfplatta, tycker jag.[/quote]
Samsung vrider onekligen upp priserna på sina produkter mot premiumpriser mer och mer