Radeon R9 390X ser ut att bli ett kraftfullt grafikkort i kompakt format om vi ska tro de första läckta bilderna av AMD:s kommande flaggskepp. Lagom till att AMD:s vd Lisa Su bekräftade att AMD ska lansera nya grafikkretsar med HBM-minne under andra kvartalet dyker det upp bilder på 390X som både bekräftar och visar effekterna av HBM-minne.

AMD kommer under andra kvartalet 2015 bli den första tillverkaren på marknaden med grafikkort som använder sig av den supersnabba minnestekniken HBM. Detta bekräftade företagets egen vd Lisa Su under AMD Analyst Day under onsdagskvällen där man även förklarade flera av fördelarna med High bandwidth memory på ett grafikkort. Främst har vi det faktum att HBM ger upp till 3 gånger så hög prestanda per watt som GDDR5 men även att minnestekniken generellt har 50 procent lägre energiförbrukning än GDDR5 som är den minnesteknik som både AMD och Nvidia använder sig av idag.

HBM-minnen staplade intill AMD:s Fiji XT GPU

Vad AMD inte direkt fokuserade på var det faktum att HBM-tekniken bygger på minneskretsar direkt staplade på samma kontaktkrets, interposer, som grafikkortets GPU. Minneskretsarna kommer med andra ord sitta tätt inpå beräkningsenheterna i grafikkortet vilket också är en nyckel till den extremt breda och snabba minnesbussen som väntas specificeras till 4 096 bit mot dagens 512 bit buss på Radeon R9 290X med GDDR5-minne. Detta är något som nu också bekräftas när vad som sägs vara de första bilderna av AMD:s nya grafikkort dyker upp på internet. En av bilderna visar delar av AMD:s Fiji XT GPU där man klart och tydligt kan se HBM-minneskretsarna staplade intill grafikkretsen.AMD-GCN-HBM-High-Bandwidth-Memory

Radeon R9 390X i ITX-format med vattenkylning?

Det faktum att minneskretsarna flyttas från kretskortet till själva GPU-paketet frigör också mycket utrymme. Något som AMD verkar nyttjat genom att helt sonika krympa formatet på Radeon R9 390X. Enligt en förhandstittsbild som publicerats på Wccftech tycks grafikkortet vara flera centimetrar kortare än dagens flaggskepp och snarare likna ett kort i ITX-format. Bilden är samtidigt både skuggad och beskärd vilket gör det svårt att tyda alla detaljer. Det mest pekar på att det kort som visas på bilden är en vattenkyld modell, helt utan fläktar på själva kortet. Förutom en fläktlös grafikkortskåpa ser vi en radiator och en IO-panel som trots vattenkylningen täcker två expansionsplatser och utrustats med tre Displayport samt en HDMI-anslutning.

Det har tidigare ryktats om en vattenkyld modell av Radeon R9 390X och det är fortfarande oklart ifall det kort som syns på bilden ovan är en specialmodell av AMD:s nya flaggskepp eller om kylningslösningen blir standard för hela serien.

Lansering inom en månad?

Det är fortfarande oklart exakt när AMD lanserar sin nya Fiji XT GPU och grafikkortet med samma GPU som alltså väntas döpas till Radeon R9 390X. När nu AMD bekräftar en lansering under andra kvartalet 2015 och samtidigt sägs jobba för ”flera produktlanseringar” under Computex pekar det mesta mot ett tillkännagivande redan om en knapp månad på Computex-mässan i Taiwan.

Källa: AMD, Wccftech

Läs även

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
zappAnton KarmehedMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Vattenkylning kan ju vara trevligt, men väldigt opraktiskt att ha som standard. Man får verkligen hoppas att de har fått till en bra luftkylare också så de inte gör fadäsen från 290X

Zapp
Medlem
Zapp

Om det presterar lika med TitanX och dessutom kostar mindre eller lika så är det ju genidrag av AMD. Många små fina chassin ute nu med stöd för vattenkylning…