För första gången på elva år väntas försäljningen av datorer minska. Anledningen bakom detta ligger i att större fokus läggs på surfplattor och smartphones. Men framförallt ska den världstäckande lågkonjunkturen vara den stora boven i dramat.

Analytikerfirman IHS Isuppli har nu gjort en uträkning av datorförsäljningen under årets tredje kvartal och för majoriteten tillverkare är det en dyster rapport. I jämförelse mot förra året backar samtliga i försäljning bortsett från Asus och Lenovo som kan skryta med en ökning på 11,8 respektive 9,8 procents. Med HP:s försämrade försäljningen så lyckas Lenovo även klämma åt sig första platsen på världsmarknaden. Om trenden håller i sig kan Asus på sikt bli världens tredje största aktör inom persondatorer.

Notebook_shipment_Q3_2012Gartner visar upp mycket negativa siffrar för årets tredje kvartal

Totalt under året beräknas 348,7 miljoner datorer skeppass – 1,2 procent mindre än de 352,8 miljoner enheterna under 2011. Datorindustrin hade hoppats på att årets tredje kvartal skulle vända en nedåtgående trend men den kritiska back-to-school-perioden har inte lyckats inbefria deras önskningar. Till stora delar är det lågkonjunkturen som ligger bakom den minskade försäljningen då konsumenter helt enkelt väljer att hålla i sina pengar. Eller bränna pengarna på annat.

Den tillväxt persondatorer nästan allt haft har stulits av smartphones och surfplattor. Medan dessa typer av enheter inte är lika funktionella som en bärbar dator, klarar de av mycket de grundläggande kraven många konsumenter har idag och är dessutom mer portabel. IHS Isuppli tror dock att en återhämtning kan ske för persondatorerna redan under 2013 med hjälp av Windows 8 och ultratunna datorer. Vi har tidigare rapporterat om att ultratunna datorer klarar sig bra i det övre prissegmentet och så det gäller att datortillverkarna lyckas pressa priserna. Med alla hybridlösningar som anländer är det även dags att fråga sig var gränsen går för en surfplatta och en bärbar dator?


Relaterade artiklar:

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
McKinleyPetronasnsViking1962Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Är det bara märkesdatorer som är inräknade och gäller det bara Laptopar? Jag blir lite förvirrad när jag ser bilden. Stationära datorer räknas väl också som persondator

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Bra, då vet jag 🙂 Många bygger ju sina egna datorer och dessa räknas nog inte in i beräkningen

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Om man räknar in Svenssons så tror jag märkesdatorer säljer mycket mer. Men det är nog ganska svårt att räkna med hemmabyggare då en del bara kanske byter ut/uppgraderar en del i datorn, som jag då, byter ju ut enbart chassit idag och det kan man ju inte kalla att man köpt en dator

ns
Gäst
ns

Man köper inte en ny dator om man redan har en som fungerar bra, så det är säkert anledningen till att det inte säljs lika många datorer nu som förr.

När folk har köpt sina surfpplattor och är nöjda med dem så kommer även det att dyka neråt. Då kan en storkris inom hårdvarubranschen vara att vänta om tillverkarna inte kan komma med nya idéer.

Petronas
Gäst
Petronas

Är Windows 7 så dåligt så Windows 8 kommer öka försäljningen av traditionella datorer? Är det inte tvärtom så att all programinstallation under Windows 8 ska ske som på en iPhone eller Android.
Dvs man går in på Microsofts Appbutik och laddar hem programmet? Att tex stoppa in sina gamla WoW skivor i den nya datorn och börja installera under W8, NÄ, NÄ?

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Petronas”]Är Windows 7 så dåligt så Windows 8 kommer öka försäljningen av traditionella datorer? Är det inte tvärtom så att all programinstallation under Windows 8 ska ske som på en iPhone eller Android.
Dvs man går in på Microsofts Appbutik och laddar hem programmet? Att tex stoppa in sina gamla WoW skivor i den nya datorn och börja installera under W8, NÄ, NÄ?[/quote]

Om jag inte minns det fel, så skall du kunna installera både riktiga program och apps till Windows 8.

Apropå ditt namn, är det taget från Malaysia eller?