Det är mycket ståhej runt Ultrabooks, inte minst ASUS som blir först ut på marknaden med en sådan produkt. Nya rapporter säger att Intel har vunnit över flera av de större tillverkarna av bärbara på konceptet, till skillnad från tidigare då de alla var tveksamma just på grund av de nästan icke-existerande marginalerna.

Marknaden för bärbara datorer fortsätter att växa, medan de stationära börjar sakta ned. Företag köper allt oftare in bärbara datorer till sina anställda och om behovet finns för högre produktivitet en tillhörande dockningsstation med större skärm. Ultrabook-konceptet bygger på bärbara datorer under 0.8″/20mm, SSD eller SSD-cache, en högpresterande processor med låg strömförbrukning tillsammans med batteritid på upp till 10 timmar – allt detta för under $1000 (strax under 10 000 kr).

Vi skrev tidigare idag om att ASUS har stött på väldiga svårigheter med att nå Intels ramar för vad en Ultrabook är. Några av de stora svårigheterna är kravet på ett robust metall-chassi med en så pass tunn design, ultratunna paneler och tunna högdensitetsbatterier. Men även kravet på SSD och en dyr Core i3/i5/i7-processor på 17W får företaget att gå på knäna när de försöker få ned priset under $1000.

ASUS var först ut med en Ultrabook och var även det exempel Intel använt sig av när de beskrivit vad en Ultrabook är. Nu ska man även ha fått med aktörer som HP, Acer, Dell och Lenovo på tåget, några som till en början var tveksamma så troligtvis handlar det om prisjusteringar på processorerna/SSD:er från Intels sida eller något paketpris.

ASUS väntas skeppa 400 000 – 450 000 ultratunna datorer i månaden, varav 100 000 ska vara Ultrabooks i UX-serien. Vi saknar ännu ett exakt datum men deras UX21 vi skrivit mycket om ska lanseras någon gång under detta kvartal. Det ser ut som att de andra aktörerna kommer att visa upp sina Ultrabooks den kommande tiden, medan massproduktion ska börja i september månad för att släppas under fjärde kvartalet.

Men vi tror knappast att det är endast ASUS som har problem med att möta Intels krav och med tanke på det är det osannolikt att vi får se många Ultrabooks i år. Intel ska göra en ännu större satsning på Ultrabooks när man väl har Ivy Bridge ute, och då förhoppningsvis med lägre priser på processorerna som just nu är ett av de största problemen.

Källa: Digitimes

Relaterade nyheter:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid