Flera PC-tillverkare har fått upp intresset för surfplattor sedan Microsoft tillkännagav Windows 8, och de flesta stora aktörerna ska ha minst en under utveckling. Bland annat HP och Dell ska vara delaktiga i detta med modeller som ska lanseras under tredje kvartalet 2012.

Windows 8 har lockat stor uppmärksamhet på grund av sitt stora fokus på surfplattor. Men även att det blir det första operativsystemet på väldigt länge för vanliga konsumenter som kommer stödja en annan arkitektur än x86, nämligen ARM. Då marknaden för surfplattor fortsätter att växa har även de större PC-tillverkarna börjat lägga extra resurser på utvecklingen av sådana enheter.

I USA har Amazon lanserat sin Kindle Fire som satt igång ett priskrig på Android-baserade surfplattor, då Kindle säljs till det låga priset $199 som man tänkt ta igen genom försäljning av appar. Så det är inte bara PC-tillverkare, utan övriga tillverkare av surfplattor börjar titta efter alternativ för att komma bort från den hårda konkurrensen.

Acer och ASUS ska fortsätta sin satsning på Android-surfplattor, medan Dell och Lenovo främst kommer satsa på företagslösningar. Dells surfplattor ska enligt uppgifterna köra med Windows, medan Lenovo i dagsläget kör med Android, det är dock oklart om även Lenovo har planer på en Windows 8-surfplatta. Även HP som precis avslutat sin TouchPad och webOS ska ha ögonen på Windows 8.

Windows_8b

Medan det är allt för tidigt att uttala sig om hur marknaden kommer se ut så långt fram i tiden, så är det tydligt att de flesta har ett intresse av surfplattor. Om dessa företag tänkt satsa på ARM, eller lösningar från AMD och Intel är också det oklart men det ser onekligen ut som att konkurrensen kommer hårdna på både mjukvaru- och hårdvarufronten när väl Windows 8 är släppt. Inte minst på surfplattsmarknaden så har vi mycket att se fram emot under 2012…

Källa: DigiTimes

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid