En SSD är alltid att föredra för den som letar efter en systemenhet för sin dator. Men medan flashbaserade lagringsenheter har överhanden sett till prestanda i jämförelse med sina mekaniska släktingar brukar lagringskapaciteten vara en akilleshäl. Det vill Fixstars ändra på med världens första 2,5-tums SSD på 6 terabyte.

Fixstars SSD-6000M är enligt tillverkaren den mest rymliga 2,5-tums enheten på marknaden med sina oformaterade kapacitet poå 6 000 gigabyte. Vilket gör enheten kapabel att lagra lika mycket data som några av de största mekaniska hårddiskarna på marknaden – en imponerande bedrift.

För att lyckas med detta konststycket har Fixstars använt sig av den senaste tillverkningstekniken för MLC NAND-flash och utrustat enheten med kretsar tillverkade i 15 nanometer. Vilken styrkrets som används är inte bekräftat men enheten ska ge läshastigheter på upp till 540 megabyte per sekund, vilket är mer eller mindre gränsen för dess SATA 6,0 Gbps gränssnitt. Skrivhastigheten med sekventiella filer landar i sin tur på 520 megabyte per sekund.

Medan SSD-6000M även stödjer funktioner som TRIM, NCQ samt SMART är den även förhållandevis tjock med sina 9,5 millimeter. Med andra ord får Fixstars rekordstora SSD inte plats i alla bärbara datorer men lär troligtvis riktas mer mot större installationer med krav på hög lagringskapacitet i flashformat.

Fixstars SSD-6000M ska lanseras i juli månad med tre års garanti, prislappen är dock ännu okänd.

Relaterade artiklar

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Andreas.RackhamDenRödeArian18 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

ytterligare ett tecken på att bärbart(fjoll) har helt fel fokus. Varför bygga så tunna enheter som möjligt så man inte får plats med hårdvara eller kylning eller service vänlighet. Viktjakt kan man förstå men att inte få plats med en hd på 9,5mm är bara fånigt.

Arian18
Gäst
Arian18

Det här kommer sannerligen kosta alldeles för mycket. Det kommer nog minst kosta 100k men jag tror att det kommer kosta runt 200k.

RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

@ Ase

Ja, jag instämmer. Det har gått lite tokeri I det bärbara där fokus är lite väl mycket på ”tunnhet” och vikt.

Andreas.
Gäst
Andreas.

[quote name=”Ase”]ytterligare ett tecken på att bärbart(fjoll) har helt fel fokus. Varför bygga så tunna enheter som möjligt så man inte får plats med hårdvara eller kylning eller service vänlighet. Viktjakt kan man förstå men att inte få plats med en hd på 9,5mm är bara fånigt.[/quote]
Det är ju inte värre än att du undviker att köpa Ultrabooks. Folk prioriterar olika lev med det.