Small preview image

Mozilla har tagit stormkliv på webbläsarmarknaden de senaste åren och hittas idag på hos upp till 30 procent av alla Internetanvändare, beroende på vilka undersökningar man vänder sig till. Men trots detta är man hårda ansatt än någonsin sett till funktionalitet och prestanda där konkurrenter som speciellt Google höjt ribban mot tidigare år. Nu sägs Mozilla ha ett flertal viktiga punkter på sin agenda för kommande versioner av Firefox och bland annat ser vi GPU-accelerering och separata processer för tillägg.



Att införa ett system för separata processor ligger närmast till hands där man exempelvis skulle kunna separera Adobe Flash till en egen process och där tillägg som får stabilitetsproblem inte påverkar webbläsarens helhet. Något just Google Chrome erbjudit sedan länge. Detta är en funktionalitet vi kan vänta oss redan i slutet av andra kvartalet.


GPU-accelerering är också ett hett ämne och här hoppas Mozilla kunna erbjuda stöd för Direct2D i en uppdatering av Gecko 1.9.3 motorn som väntas lanseras i oktober. Tyvärr kommer man inte hinna bli klara med stödet till Geckos oktoberlansering utan alltså trycka ut stödet i en kommande uppdatering, förhoppningsvis ganska snart inpå lanseringen av Gecko 1.9.3.


Nästa steg är Direct3D-stöd, något man än så länge inte lagt upp några riktlinjer och planer kring. Men vi har redan sett vad Google kunnat åstadkomma med sin WebGL-port av Quake 2.


Källa: Mozilla

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid