Efter flera års väntan har det finska företaget Nokia nu planer på att återintroducera Nokia som varumärke för smartphones. Tanken är att Nokia ska designa nya smartphones och ge den dess namn men att något annat företag får stå för tillverkningen, marknadsföringen, försäljningen och kundsupporten. Lansering? Tidigast nästa år.

Turerna kring Nokia de senaste åren kan tyckas vara lite förvirrande men ska vi snabbt sammanfatta kan vi säga att: Nokias smartphonedivision köptes av Microsoft för ett drygt år sedan. Microsoft slutade strax därefter använda Nokia som varumärke och lade i praktiken ner hela divisionen under förre veckan. Vad vi tidigare kallat smartphonetillverkaren Nokia har därmed försvunnit för alltid. Men Nokia har alltid funnits kvar. Den del av företaget som Microsoft inte köpte finns kvar i Finland och sedan Microsofts köp har finska Nokia bland annat lanserat en ny konsumentprodukt kallad Nokia N1, en Android-surfplatta.

Nokia_N1

I dag bekräftar det finska företaget Nokia att man har planer på att marknadsföra egna smartphones under namnet Nokia. Planen är att Nokia ska designa nya produkter som tillverkas, marknadsförs och säljs av ett annat företag. Detta betyder att Nokia bara kommer att vara inblandat i en liten del av processen men att det ändå kommer vara det finska företaget som ligger bakom produkten och som har sitt varumärke på den.

Mer än ett år kvar

Nokias kommande produkter kommer inte ha något gemensamt med de smartphones som tidigare tillverkats av Nokia, inte mer än varumärket i alla fall. Produkterna kommer troligen inte drivas av Windows Phone och kommer troligen inte använda Nokias traditionella designspråk. Exakt hur produkterna kommer att se ut kan vi dock omöjligtvis veta nu. Enligt Nokia och Microsofts avtal får inte finska Nokia sälja smartphones förrän tidigast under slutet av 2016. Det är med andra bra mycket mer än ett år kvar innan vi har chans att se Nokia på en smartphone igen.

Källa: Nokia

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Segen01
Segen01
8 Årtal sedan

JA!!!! Härligt! Bättre än ingenting.
Jag fattar inte varför MS köpte ut mobildelen överhuvudtaget? Dom gjorde ju inte ett vettigt skit med den investeringen? Dåligt!

Schtefan
Schtefan
8 Årtal sedan

Vore roligt om de partnade med Jolla 😛

En annan Korven
En annan Korven
8 Årtal sedan

Kan man säga att det är lite som Google har gjort med sina nexusnallar?

Aguee
Aguee
8 Årtal sedan

@Segen01 Det handlade givetvis om olika patent som dom fick på köpet.

Ska bli intressant att se om det kommer något vettigt ur detta, dom lär ha lärt sig en läxa i alla fall 🙂