Finland blir det första landet i världen som enligt lag kräver att alla finländska medborgare ska få rätt till bredbandsuppkoppling. Lagen som blev aktiv den 1 juli säger att varje medborgare i landet ska kunna nyttja en Internetuppkoppling på minst 1 Mbps.

Den nya lagen som klubbades igenom under 2009 har uppmärksammats av andra europeiska länder där bland annat Spanien tog ett liknande beslut under november månad 2009.

Den finländska lagen kräver inte bara att bredbandsanslutningen ska ha en minimal datahastighet på 1 Mbps, den ska även finnas tillgänglig till en rimlig kostnad vilket motsvarar mellan 30-40 euro per månad.

Under december 2009 hade Finland 26,7% bredbandsanvändare medan 97% av Finlands befolkning redan idag har möjlighet att få bredband. Men från och med den 1 juli ska även resterande del av befolkningen få tillgång till tjänsten, något som 26 teleoperatörer i landet ska se till blir verklighet.

Fram till 2015 ska den nya lagen gå in i ett nytt skede då hela finländska befolkningen ska ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 Mbps. Något vi utan tvekan tycker man ska ta efter även i Sverige.

Källa: CNN

9
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Henrik BerntssonAmiDoncMean Machinermd Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Andersson
Medlem

Det hade inte varit fel med 100mbps 😀

Birks
Medlem
Birks

Orealistiskt med 100mbit till alla, vad skall de göra? dra fiber till den mörkaste urskog? Vem betalar det?

Andreas G
Medlem

Självklart!

Vart ska jag skicka den?

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

re:
[quote name=”Birks”]Orealistiskt med 100mbit till alla, vad skall de göra? dra fiber till den mörkaste urskog? Vem betalar det?[/quote]
Det är ju redan gjort. Kolla på Västerbotten, alla sitter med fetfiber när en annan sitter strax utanför Stockholm med 2Mbit.

rmd
Medlem

här i träsket där jag bor har vi 1000/100 för 349kr/mån, vilket kanske kan kännas som lite overkill… men allt som gör att man slipper slösa tid på att vänta några extra sekunder köper jag direkt 🙂

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

Där jag bor har vi inget alternativ.. Bara 10/10 för 299kr mån..
Lite dyrt. men som sagt, vad gör man…

Andreas G
Medlem

Skickad!

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

”Bara 10/10 för 299:-”. Jodu. 2.5 mil ifrån centrala Stockholm fågelvägen, jag har 2/0.5Mbit, det kostar mig lika mycket.

Henrik Berntsson
Admin

Ganska magiskt att de som satt på Umeås universitetsnätet hade 100/100 för 10 år sedan … iofs till typ ingen nytta för alla andra satt på 56k modem 😀