Svenska polisen har under förmiddagen gjort flera tillslag mot Internetleverantörer och privatpersoner i jakten på nyckelpersoner inom svensk fildelning. Fokus sägs vara lagt mot den så kallade warezscenen. Razzian har skett på sju platser i Sverige och sker även internationellt.

Förutom Sverige pågår ett större fildelningstillslag i 13 andra länder under tisdagen och bland annat har man gjort besök hos den svenska Internetleverantören PRQ i Solna. Samma Internetleverantör som för övrigt hyser Wikileaks omtalade servrar, även om dessa inte sägs vara inblandade i razzian.

Begäran om fildelningsrazzian kommer från Belgisk polis och tillslag sker mot lokaler i Malmö, Stockholm, Umeå och Eskilstuna.

Redan tidigare i augusti gjordes liknande tillslag mot privatpersoner i Sverige då man både beslagtog servrar och förhörde misstänkta. Enligt de uppgifter som cirkulerar på Internet väntas polisen fokusera på de servrar och fildelare som är mest aktiva inom scenen, för att på detta sätt strypa spridandet av illegal mjukvara. Scenen är ett stort nätverk av initierade fildelare som är ursprungskällan till större delen av det illegala fildelningsmaterial som dyker upp på Internet.

Inom scenen finns privatpersoner med stora kontaktnät bland filmbolagen och även tekniskt slipade användare som hjälper till att kopiera film, musik och ljudböcker för att sprida det inom scenens nätverk. Material som snabbt även hittar ut på vanliga fildelningssajter.

Källa: Aftonbladet, SvD, IDG

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kvicken Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kvicken
Medlem
Kvicken

det är alltså därför man har sett hur mycket poliser som helst i stockholm nu under dagen…