När IPRED-lagen gick igenom i början av 2009 kunde man se hur fildelningen minskade märkbart de första månaderna. Sakta men säkert ökade dessa siffror måt tidigare nivåer och har nu enligt en ny undersökning från World Internet Institute landat på nya rekordnivåer, sett till antalet svenskar som använder fildelningstjänster.

Rapporten som nyligen publicerats omfattar 2 000 personer som svarat på frågor i en undersökning kring fildelning. Exakt vilka frågor som ställdes och hur personerna i undersökningen valdes ut har vi inte fått uppgifter om, men enligt svaren i undersökningen ska 20% av alla svenskar använda sig av någon form av fildelningstjänst som The Pirate Bay eller DC++.

– Lite förvånande är det. Vi sammankoppade ju nedgången tidigare med tillväxten i hur många som använder lagliga tjänster, och det är ju en tillväxt som vi ser fortätter öka, säger Jan Elvelid som varit med och utformat rapporten

Rapporten antyder att de lagliga tjänster – många av dem gratis alternativ – som dykt upp på Internet de senaste åren inte har tagit snurr. Där Spotify, Voddler erbjuder både gratis musik och film för dem som inte vill lägga stora pengar på dessa intressen.

tpb

Men det vi ännu inte vet är hur frekvent svenskar använder sig av fildelningstjänster. Fildelningstjänster kan även användas för lagliga nerladdningar som speluppdateringar eller liknande, samtidigt som fler svenskar mycket väl kan använda fildelningstjänster i kompletteringssyfte till lagliga tjänster med sämre utbud.

Förhoppningsvis är det frågor vi får svar på när World Internet Institute släpper den fullständiga rapporten senare under dagen.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid