Två företag från Kalifornien har visat upp lösningar som kan ge betydligt högre hastigheter än dagens ADSL och till en bråkdel av priset för en fast förbindelse.
Symmetricom har lanserat GoWide som använder G.SHDSL (Global Standard.Symmetric High Bit Rate DSL). Det är en utvecklad form av DSL som använder upp till åtta kopparpar för att ge hastigheter på upp till 15 Mbps. De har också släppt ett modem som använder fyra kopparpar för hastigheten 9.2 Mbps. Fördelen är att lösningen kan användas tillsammans med befintlig utrustning. Enligt Symmetricom innebär det att de 400 dollarna per månad för en hyrd T1-lina nu kan sjunka till 15 dollar i månaden för existerande kopparlinjer.
Ikanos Communications använder sig istället av programmerbara chip som också kan ge fiberfart i koppartrådarna. Smartleap 8100 heter kretsen som ska användas hos leverantörerna, medan CleverConnect 150 sitter hos mottagarna. Hastigheten ligger på mellan 64 Kbps och 100 Mbps för avstånd på 1,5 kilometer. Ikanos lösning skulle för ett hyreshus eller kontor kosta mellan 4 000 och 5 000 dollar, jämfört med 1,5 till 3 miljoner dollar för motsvarande fiberlösning, enligt företaget.

Källa: NOK.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid