Ordföranden för den amerikanska motsvarigheten till Post och telestyrelsen har utlovat nya regler som styr över amerikanska Internet-nätverk. I ett uttalande till Wired utlovas reglering av trådlösa och icke trådlösa nätverk genom vad som kallas Title II. Det nya regelverket stoppar teleoperatörer från att prioritera eller blockera data.

Nätneutralitet är ett uttryck myntat just i USA som härstammar från 1800-talets telegraflagar där all trafik skulle överföras fritt och opartiskt i landet. Med Internets intåg skapades uttrycket ”Net neutrality” där tanken är att internetleverantörer och telebolag inte godtyckligt ska kunna styra dataflödet över sina nät – all data ska vara likvärdig oavsett leverantör och mottagare.

Efter ett knappt år av heta diskussioner har ordförande för FCC (Federal Communications Commission), Tom Wheeler, bekräftat att han kommer att föreslå reglering av Internet-operatörer med regelramverket Title II. De kommande reglerna ska ge amerikanska Internet-operatörer samma regler för att leverera sin tjänst som telefonoperatörer har idag. Detta skulle hindra Internet-operatörer från blockera tjänster i sitt nätverk eller för den delen ta betalt för att prioritera viss trafik.

Reglerna kan exempelvis stoppa ett företag från att betala en Internetoperatör för att få sin data prioriterad framför andra konkurrenters data. Teleoperatörer stoppas också från att behandla olika typer av data på olika sätt. Data från ett företags Internettjänst får inte exkluderas vid beräkning av månatliga surfmängder. All data som skickas till och från en användares enhet ska räknas med som förbrukad datamängd.

Internet-2
Bildkälla: Shutterstock

Enligt Tom Wheelers förslag ska dessa regler gälla Internetoperatörer som levererar data, inte bara via kablar, utan även via mobila nätverk. Detta kommer som en överraskning för vissa då mobilt Internet tidigare inte fallit under lika strikta nätneutralitetsregler och varit friare för Internetleverantörer att styra.

Vissa organisationer och personer har argumenterat för att Internet-operatörer ska regleras som om de levererar en allmännyttig tjänst, vilket är innebörden av Title II. Bland annat teleoperatörer har argumenterat emot detta förslag, då det bland annat sägs göra det svårare att optimera prestanda på deras nätverk. Vissa små teleoperatörer har också påstått att de föreslagna Title II-reglernas bredd skulle lägga stora ekonomiska påfrestningar för små leverantörer som skulle riskera att slås ut.

Det nya regelverket har inte klubbats igenom av FCC. Den politiska situationen i myndigheten bör resultera i att regelverket fastslås utan större motstånd den 26 februari. Det skulle ge FCC makt att slå ner hårdare mot Internetleverantörer som inte jobbar för främjandet av nätneutralitet. Om och hur detta skulle påverka den svenska regleringen om nätneutralitet är svårt att säga men även här har Telekombranschen tagit spjärn när kraftigare reglering kommit på tal.

Källa: Wired

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
tal666

Som med allt finns det två sidor.. av ett ämne (mynt)(( vilket är fel, eftersom det tredje,även om det aldrig omnämns så finns det trots allt en ”kant” vilket skulle kunna sägas utgöra den tredje ”sidan” ) 😮 Men denna anekdot och infallsvinkel så vill jag säga/ påstå, följande.. att skapa regler som ” måste och skall gälla..” är väl det mest sunda ?så vet alla vad de måste följa, vare sig det är bra eller dåligt ! det är reglerna som gäller…Varför då andra/vissa ska, försöka påverka, ändra och genomföra försämrande åtgärder, för delar eller vissa… är för mig… Läs hela »

Medlem
tal666

Att det finns kostnader, ja… men! bygg ett privat nät som inte utnyttjar allmänna trådar/nät! och sälj detta nät endast till dem som har råd…Finns inget som hindrar att detta sker/görs…Det man försöker göra är att dels utnyttja, vissa delar och dessutom använda vissa andra valda delar… till sin förmån… Och, det borde alla utom då ”Aktieägarna och Vd´n, för outsagda företag..” inse..Att man sedan kan säga…att det är svårt.. ja.. Och ?/ det var det att landa på månen också !Att det kostar mycket för enbart vissa… o.s.v. etc… ja, men ? / är detta inte just vad de… Läs hela »