Det finns många problem kring miljö och mänskliga rättigheter med dagens konsumentelektronik. Det holländska företaget Fairphone vill erbjuda en smartphone som inte använder mineraler från krigsområden och som är modulär så att konsumenter kan reparera telefonen själva. Nu bekräftar den svenska återförsäljaren ETC att de kommer att sälja Fairphone 2 i Sverige.

Många elektronikföretag har fått stark kritik för att använda mineraler från gruvor som inte respekterar mänskliga rättigheter. Även stora tillverkare har hamnat under luppen för att utnyttja fattiga och unga i fabriker med låga löner och dåliga förhållanden. För två år sen startade det holländska företaget Fairphone en gräsrotsfinansieringskampanj för att samla in pengar för att tillverka en smartphone som respekterar både miljö och mänskliga rättigheteer. Nu närmar sig lanseringen av Fairphone 2 och den svenska återförsäljaren ETC är först ut att börja ta emot förbeställningar för modellen.

Inga mineraler från krigshärjade länder

Fairphone 2 skiljer sig från andra smartphones på marknaden eftersom tillverkaren påstår att de mineraler som används i telefonen inte kommer från länder i konflikt och att telefonen tillverkas i fabriker där mänskliga rättigheter respekteras. Det är svårt att veta säkert att telefonens alla komponenter har tillverkats på ett helt korrekt sätt men vi kan tyvärr bara gå på vad Fairphone påstår.

Fairphone 717

Utöver en annorlunda tillverkningsprocess har Fairphone 2 en design som gör att de flesta komponenterna kan bytas ut med bara ett fåtal enkla verktyg. Detta ska göra telefonen lättare att reparera och därmed lättare att använda under längre tid. För smartphone-entusiaster som vill ha hög prestanda finns det dock inget sätt att byta ut telefonens processor.

Väntat högre pris

Fairphone 2 har en fem tum Full HD-upplöst skärm och en Qualcomm Snapdragon 801-processor. Dessa specifikationer betyder att telefonen konkurrerar med telefoner i 4 000 kronors-klassen. Fairphone kommer dock att säljas för runt 525 Euro. ETC som väntas bli en av få svenska återförsäljare har öppnat för förbeställning men har inte bekräftat telefonens svenska pris. Du som vill förbeställa med ett pris satt i dag kan förbeställa direkt från Fairphone men då får du inte tillgång till svensk support eller reklamationsrätt.

Källa: ETC

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Bengt JohanssonStefan AxelssonSebbeArne Treholt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Arne Treholt
Gäst
Arne Treholt

Vilket trams… Vem är de at avgöra vad som är ”fair”? Lika meningslös som ”ekologisk” mat och ”Fairtrade”…

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote name=”Arne Treholt”]Vilket trams… Vem är de at avgöra vad som är ”fair”? Lika meningslös som ”ekologisk” mat och ”Fairtrade”…[/quote] Du har nog missförstått hela idén verkar det som.

Stefan Axelsson
Gäst
Stefan Axelsson

[quote name=”Arne Treholt”]Vilket trams… Vem är de at avgöra vad som är ”fair”? Lika meningslös som ”ekologisk” mat och ”Fairtrade”…[/quote]Nog skulle du tycka att det var mer ”Fair” att börja jobba vid 16 års ålder än vid 10…? Gissar på att du skulle gilla att det rann rent vatten i ( om det nu fanns en ) bäck bakom ditt hus än att en industri släpper ut orenat avlopp där. Att tillverka riktigt billigt betyder också att man struntar i sådant som är självklart i vårt land för det kostar pengar och gör prylarna så dyra att du inte vill… Läs hela »

Bengt Johansson
Medlem
Bengt Johansson

[quote name=”Arne Treholt”]Vilket trams… Vem är de at avgöra vad som är ”fair”? Lika meningslös som ”ekologisk” mat och ”Fairtrade”…[/quote]

Kan nog hålla med dig, man kanske skulle fråga Apple vad ”fair” betyder för dom 😉

För dom som inte vet så är Apple ägare till Fairphone,,, så man kan undra om även Fairphone tillverkas på Foxconn i Kina och då under perfekt ”fair” förhållande…
Något som känt ”inte” påverkat dom som köper Apple produkter 😉

Medlem
WIRN

[quote name=”Arne Treholt”]Vilket trams… Vem är de at avgöra vad som är ”fair”? Lika meningslös som ”ekologisk” mat och ”Fairtrade”…[/quote]

Antar att du bara blir hård i brallan av att provocera men hur skulle ekologisk mat och fair trade vara meningslöst menar du?