Facebook har länge velat bygga sitt första ett icke-amerikanskt datacenter – i Sverige. Platsen ska vara ideal för det nya datacentret på grund av sitt kyliga klimat som ska hjälpa till att kyla anläggningen, men även för den lokala arbetskraften och läget.

Det cirkulerade länge rykten om att Facebook skulle öppna sitt första datacenter utanför amerika i Sverige, men det var ingenting som företaget valt att kommentera. Ett ensamt klagomål från en privatperson som vill förbli anonym anmälde flytten till miljödomstol, något han inte fick gehör för, för att sedan säga att det kunde skada den sällsynta tretråiga hackspetten som bor i området där anläggningen ska byggas.

Men nu är det bekräftat att anläggning ska börja byggas, och det kommer bli den största i sitt slag i Europa. Facebook har för avsikt att göra den så miljövänlig som möjligt, och tanken är att den till största del ska drivas av vattenkraft. Med tanke på att Luleå ligger så långt norrut, är klimatet kallare där än i många andra delar av Europa stora delar av året. Det här gör platsen idealisk för att kyla anläggningen med vatten.

När vi läste om det här, kunde vi inte låta bli att påminnas om Googles datacenter i Finland, Hamina som kyls av havsvatten och också har ett stort fokus på miljön.

Källa: Reuters

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
TempelmitrixnILGotMassorTintin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Ser jag som mycket positivt för Sverige, dock har jag svårt att förstå varför Sveriges Regering vill skjuta till pengar, de borde inte lägga sig i Privata företag.

Andreas G
Medlem

[quote name=”this”]Ser jag som mycket positivt för Sverige, dock har jag svårt att förstå varför Sveriges Regering vill skjuta till pengar, de borde inte lägga sig i Privata företag.[/quote]

Därför att det genererar massor av jobb och pengar till Sverige i längden?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

En annan intresant sak är ju att om Facebook vill bygga datacenter i Sverige på grund av de bra förhållnadena med just kyla osv, så finns ju inget som hindrar flera företag att göra detsamma. Just med tanke på att moln-tjänster ökar, så kommer ju data-center att bli mer och mer viktiga.

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Positivt. 🙂

Tintin
Gäst

[quote name=”Delph1″]Därför att det genererar massor av jobb och pengar till Sverige i längden?[/quote] Massor av jobb har jag svårt för att tro. Ett tjugotal nya jobb möjligtvis i längden, resten kommer vara Facebookanställda redan nu. Men några tio miljoner lär staten aldrig få tillbaks igen av satsningen. Det är en högertypisk syn på att tackla ett problem som egentligen inte är statens sak.Staten ska inte betala företag för att etablera sig, de ska inte heller dalta med företag genom att låta dem betala mindre i skatt eller slippa betala arbetsgivaravgift. Sedan rimmar det illa med vattenkraft och miljövänligt i… Läs hela »

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Tintin”]Naturen ska komma före vilka företagsbyggen som helst, oavsett stor eller lite påverkan. Men Alliansen och deras kapitalistvänner har tydligt visat att de inte på något vis kommer arbeta för miljöns bästa så länge deras rika vänner blir rikare.[/quote]Sätt dig på en fjälltopp du, så ser vi nog att alla blir gladare. Staten drar nog in pengar på miljöskatter på Facebooks elräkning på någon månad, för serdu, det har våra glada vänner sossarna sett till. Helst ska det vara straffskatt på att fisa också, för det fördärvar ju närmiljön, såväl som ozonlagret enligt studier av Göran Persson själv. Mer… Läs hela »

mitrix
Medlem
mitrix

Härligt att det var officiellt då!
Det har ju spekulerats rätt mycket om vem det är, men har i slutändan gått att med rätt stor sannolikhet anta att det var facebook, med tanke på storleken och att google nyligen byggt ett i finland…
De är iaf snabba på att komma igång, de beslutade att det skulle byggas på en fredag och började röja skogen på nästföljande måndag 😉 (bor ett par-300m därifrån :))
Rätt sjuk storlek på datorcentret btw, det ska tydligen ha större elförbrukning än SSAB i Luleå…

Tintin
Gäst

[quote name=”Mean Machine”]Sätt dig på en fjälltopp du, så ser vi nog att alla blir gladare. Staten drar nog in pengar på miljöskatter på Facebooks elräkning på någon månad, för serdu, det har våra glada vänner sossarna sett till. Helst ska det vara straffskatt på att fisa också, för det fördärvar ju närmiljön, såväl som ozonlagret enligt studier av Göran Persson själv. Mer polsk kolkraft åt folket.[/quote] Vet inte om du skojar eller inte.Det hjälper ju inte om man bosätter sig på en fjälltopp, miljön skadas oavsett vart. Ditt sätt att tänka är gammalt och ohållbart, så är det bara.… Läs hela »

Mats
Medlem
Mats

[quote name=”Tintin”][quote name=”Mean Machine”]Sätt dig på en fjälltopp du, så ser vi nog att alla blir gladare. Staten drar nog in pengar på miljöskatter på Facebooks elräkning på någon månad, för serdu, det har våra glada vänner sossarna sett till. Helst ska det vara straffskatt på att fisa också, för det fördärvar ju närmiljön, såväl som ozonlagret enligt studier av Göran Persson själv. Mer polsk kolkraft åt folket.[/quote] Vet inte om du skojar eller inte.Det hjälper ju inte om man bosätter sig på en fjälltopp, miljön skadas oavsett vart. Ditt sätt att tänka är gammalt och ohållbart, så är det… Läs hela »

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”Tintin”][quote name=”Mean Machine”]Sätt dig på en fjälltopp du, så ser vi nog att alla blir gladare. Staten drar nog in pengar på miljöskatter på Facebooks elräkning på någon månad, för serdu, det har våra glada vänner sossarna sett till. Helst ska det vara straffskatt på att fisa också, för det fördärvar ju närmiljön, såväl som ozonlagret enligt studier av Göran Persson själv. Mer polsk kolkraft åt folket.[/quote] Vet inte om du skojar eller inte.Det hjälper ju inte om man bosätter sig på en fjälltopp, miljön skadas oavsett vart. Ditt sätt att tänka är gammalt och ohållbart, så är det… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

När datacentert skall byggas lär det generera en hel del jobb. Sen i drift kommer det givetvis inte vara lika många. Men det sätter Luleå på kartan och när man väl fått ditt ett bolag så är det mer intressant för nästa att komma. Så i längden är det en investering som betalar sig snabbt. Se på Arvidsjaur och deras biltestningområde. Det är inte bara ett företag som är där och testar. Det stora problemet som jag ser det är elförsörjningen. Sverige har gått från ett land med stabil och billig el till ett land med elbrist och tidvis väldigt… Läs hela »

mitrix
Medlem
mitrix

Precis, om det visar sig att facebooks satsning går hem och är en bra idé så är chansen stor att många andra större företag med serverhallsbehov tar notis och även de bygger en hall i norra skandinavien. Då det gäller miljön så finns det idag ett stort elöverskott i de norra delarna av Sverige, därför skickas mycket av den producerade elkraften söderut. Att transportera el är dock inte gratis, och har för mig att jag läste eller hörde någonstanns att det är motsvarande ett kärnkraftverk i överföringsförluster (detta gäller givetvis all el som produceras långt från användaren, inte just det… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Givetvis är LTU en stor anledning till att FB placerar sin serverhall just där. Ett tydligt tecken på att högkvalitativ utbildning är samhällsekenomiskt riktigt.

Våra universitet som satsat på mjuka utbildningar som genusvetenskap kommer aldrig dra till sig investeringar i den här klassen eller ens några alls.

När det gäller strömförsörjningen söderut så finns det inte kablar nog att överföra kraften. Men samtidigt kan en torr sommar följt av kall vinter innebära att det blir problem med strömförsörjningen även i norra delen av landet, iaf innan finnarna är färdiga med sitt kärnkraftverk i österbotten.