Facebook har investerat mycket tid och resurser i forskning och utveckling av artificiell intelligens och nu tar företaget ett nytt stort steg i sin satsning. Facebook introducerar sin nya Open Rack-kompatibla AI-plattform som med kodnamnet Big Sur huserar inte mindre än 8 stycken 70 000 kronors Nvidia Tesla-grafikkort.

Det krävs enorma mängder beräkningskraft för att jobba med AI och tidigare har Facebook förlitat sig på datorsystem byggda av traditionella butikskomponenter för att lära upp neurala nätverk – även kallade artificella neuronnät. 

I takt med att Facebook grävt djupare i AI-världen har man samtidigt insett att det behövs dedikerad hårdvara för att effektivisera sitt arbete något man nu introducerar med sin GPU-accelererade hårdvaruplattform Big Sur.

Grafikkort för över en halv miljon kronor

Big Sur är ett rackmonterat serversystem som bygger kring den imponerande beräkningskraft som huserar i dagens mest avancerade GPU-kretsar. Big Sur använder sig av inte mindre än 8 stycken separata Nvidia Tesla M40 grafikkort med en fullmatad Maxwell GM200 GPU med 3 072 cuda-kärnor och vardera 12 gigabyte GDDR5-minne. Grafikkorten är snarlika Nvidias konsumentvariant Geforce GTX Titan X men med fokus på GPU-beräkningar och en saftig prislapp. Varje Tesla-grafikkort kostar i slänger 70 000 kronor och köpta från svenska butikshyllor skulle varje Big Sur-servrer utrustas med grafikkort till ett värde av över 500 000 kronor.

Varje grafikkort har en specificerad strömförbrukning på maximalt 300 watt men Big Sur ska också vara dubbelt så snabb som Facebooks tidigare plattformar när det kommer till AI-simulering och inlärning.

Läs även: Nvidia Geforce GTX Titan X – Världens kraftfullaste GPU i stort test

Big Sur har utvecklats av Facebook för att inte bara vara en sällsynt kraftfull server utan även lätt att serva och enkelt att konfigurera. Facebook meddelar samtidigt att deras designlösning som tagits fram för att främja företagets arbete inom AI-forskning kommer att göras open source. Facebooks design för Big Sur kommer att skickas in till Open Compute Project och göras tillgängliga för communityn där andra företag och organisationer kan dra nytta av företagets arbete och bygga sina egna AI-servrar. För att maxa systemen krävs det alltså dock även ganska välfyllda plånböcker.

Källa: Facebook

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Ole JohanKarl Mathiesen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Karl Mathiesen
Gäst
Karl Mathiesen

Hva er scoret I firestrike? ?? 😀

Ole Johan
Gäst
Ole Johan

But can it run crysis? that is the biggest question 🙂

Medlem
Wargreymon

Den ser lite ledsen ut.