På Anandtech.com har man lyckats roffa åt sig ett förproduktionsexemplar av Sonys kommande DVD-brännare, Sony DRU-700A. Den otvivelaktigt mest intressanta egenskapen på denna brännare är möjligheten att bränna DVD+R9 media (DVD+R DL). Precis som på tryckta DVD-skivor i handeln är det nu möjligt att lagra upp till 8 GB data på en skiva.
Dual Layer tekniken har varit på tapeten ett bra tag nu och många har väntat med att köpa DVD-brännare av dagens generation just för att spara sina pengar till DVD DL-brännarna dyker upp på marknaden.
Nu finns onekligen tekniken här men det syns också tydligt att den är i början på sin utveckling. Inte så mycket i felaktiga bränningar utan mest ur prestanda synpunkt, alltså bristande brännhastighet. Dagens snabbaste DVD-brännare kan bränna 4.38 GB media på runt 7 min (12x hastighet) men Sony DRU-700A har en maximal brännhastighet på 2.4x för DVD+R9 media. Då det nästan är dubbelt så mycket data som ska brännas tar det i nuläget runt 45 min att bränna en DVD+R9 skiva vilket såklart inte är direkt imponerande.
Ett kanske ännu större problem är den stora bristen på DL-media (DVD+R DL, DVD-R DL) och ser i dagsläget ut att bli den största flaskhalsen för utbredningen av DL-tekniken.


Det som dock är mycket positivt är att DL-brännare skiljer sig väldigt lite från dagens SL-brännare. På Anandtech.com lyckades man faktiskt, genom att använda en beta firmware, få en vanlig SL-brännare att bränna DVD+R9. De rykten som cirkulerat om firmwareuppgradering för att ”låsa upp” DL-stöd verkar alltså inte vara så långsökte som vissa trodde.


Vi kommer med all säkerhet följa utvecklingen av DVD DL-tekniken och för den som redan nu vill veta mer kan man alltså läsa Anandtechs recension av Sony DRU-700A.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid