Processor och grafikkortstillverkaren AMD har nu avslöjat mer om sina kommande produkter de närmaste fem åren. Företaget lättade på skynket för sina produktplaner under PC Cluster Consortium i Osaka Japan och bland de mer uppseendeväckande nyheterna är ett riktigt monster till processorkrets med extra kraftfull integrerad GPU.

AMD presenterade produktpresentationer för kommande lanseringar fram till år 2020 och bekräftade bland annat att företaget satsar på en CPU-arkitektur för deras ARM K12 processorer samt x86-baserade Zen-familj som stödjer ”many threads”. Exakt hur den nya flertrådstekniken kommer att fungera är oklart där AMD:s nuvarande CPU-arkitekturer stödjer CMT (Clustered multithreading) med sina CPU-moduler med delade beräkningsenheter. Tidigare rykten har talat om att K12 och Zen skulle gå över till en SMT (Simultaneous Multi-Threading) arkitektur vilket är den lösning Intel valt att satsa på med sin Core-familj av processorer. SMT effektivare i enkeltrådade applikationer medan CMT kan leverera högre effektivitet i program som är ordentligt optimerade för flera trådar. AMD verkar inte redo att avslöja vad man satsat på för flertrådslösning med K12 och Zen men med uttrycket ”many threads” verkar företaget fortsatt vara inriktade på en CPU-arkitektur som främjar flertrådade applikationer. AMD bekräftade även att företaget planerar nya APU-kretsar med uppdaterade GPU-arkitekturer vartannat år. 

005l

APU-monster med FirePro GPU och upp till 300W TDP

PC Cluster Consortioum eventet fokuserar på server och den profisionella marknaden och det var även med detta fokus AMD presenterade ytterligare detaljer om sina kommande produktplaner. I en av sina produktdiagram visade AMD hur man planerar att vidareutveckla sin satsning på APU-kretsar, processorer med integrerad grafikdel, till mer HPC-inriktade lösningar med fokus på GPGPU-applikationer.

Under 2017 ska AMD introducera en HPC APU som ska sammanföra flertalet kraftfulla CPU-kärnor med en extra kraftfull GPU. Grafikdelen som enligt diagrammet att döma kommer från den profisionella FirePro-familjen gör APU-kretsen till en sällsynt kraftfull men också strömslukande varelse.

006l

Enligt Wccftech kommer AMD:s HPC APU specificeras till ett TDP om 200 till 300 watt, att jämföra med traditionella APU-kretsar på konsumentmarknaden med ett TDP oftast under 100 watt.

En av nyckelkomponenterna för att göra AMD:s HPC APU en möjlighet är för övrigt den nya minnestekniken HBM som är i runda slängar 128 gånger snabbare än DDR3-minne och kommer ge tillräckligt med bandbredd för både kraftfull CPU och GPU i samma kisel. AMD väntas introducera sina första produkter med HBM-minne till sommaren när man lanserar nya grafikkretsen Fiji.

Kan vi vänta oss en konsumentversion?

När och om företaget planerar en liknande maffig APU-krets för konsumentmarknaden är däremot oklart. Redan i början av 2014 fick vi exklusiva uppgifter om att AMD jobbade på en specialdesignad processorkrets med extra kraftfull Radeon R9-grafikdel och när motsvarande produkt nu kommer till HPC-marknaden inom två år känns en konsumentlösning inte alls otrolig.

Källa: Wccftech

Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
DecrypheSkuggan777Lagl0rden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Ah, det kommer så småningom det jag förutspådde 🙂

Alltså att all grafik blir integrerad i cpun… även ”high-end” grafik. Händer inte 2016 eller 2017, men Moores lag är obönhörlig och matteprocessor, mmu, minneshanterare osv osv har hittills ”assimilerats” in i cpun, så…

Den ska bara klara 8k eller 16k skärmar kanske, men det är 18 månader mellan varje fördubbling så… 2022 senast har vi inga grafik-kort (eller ”inga”, lika mycket som det säljs ljudkort nuförtiden)

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

Skitsnack från AMD i vanlig ordning.

2022 kommer dedikerade grafikkort finnas kvar av den enkla anledningen att mjukvarusidan inte stannar kvar i 2015. Spelen får bättre grafik med fler detaljer, så det kommer förmodligen aldrig räcka med integrerad GPU om man vill spela med bästa möjliga grafiska upplevelsen. Om man inte lyckas bygga en kvant-CPU för konsumenter som är tillräckligt kraftfull för att sköta allt.

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”Skuggan777″]Skitsnack från AMD i vanlig ordning. 2022 kommer dedikerade grafikkort finnas kvar av den enkla anledningen att mjukvarusidan inte stannar kvar i 2015. Spelen får bättre grafik med fler detaljer, så det kommer förmodligen aldrig räcka med integrerad GPU om man vill spela med bästa möjliga grafiska upplevelsen. Om man inte lyckas bygga en kvant-CPU för konsumenter som är tillräckligt kraftfull för att sköta allt.[/quote]Om du kollar på vilken kategori de lägger high-performance APUn i, så är det absolut ingen skitsnack. Den är helt enkelt inte tänkt för spel utan för servrar/workstations. Dedikerade Grafikkort kommer naturligtvis finnas kvar. Jag… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Trevligt med kraftfullare APU, med vattenkylning kan det nog bli bra. Men tror mer på Nvidias lösning att flytta bort grafikkorten från moderkortet istället med deras Nvlink om det nu dyker upp för oss vanliga konsumenter.
Men detta borde vara perfekt för mindre datorer & för folk som bara vill spela spel som i steam Machines eller liknande.(borde bli ganska lätt att bygga mindre datorer typ mini itx och ändå ha hyfsad prestanda)