Externa grafikkort och vrålsnabb lagring – vi kikar på Thunderbolt 3 hos Gigabyte

0

Thunderbolt 3 hittar in i allt fler bärbara och stationära datorer, och vi kikar på några av Gigabytes lösningar med extern grafik och supersnabb lagring.

Intels högprestandagränssnitt Thunderbolt är nu inne på sin tredje generation, efter att de två första generationerna aldrig fick mycket genomslag på konsumentmarknaden utanför Apples ekosystem. Kort och gott är Thunderbolt i princip PCI Express, men paketerat som en extern port istället för en intern, med extra strömförsörjning och möjlighet att seriekoppla flera Thunderbolt-kompatibla tillbehör och bara ta upp en port på datorn.

Där Thunderbolt 1 och 2 använde en Mini Displayport-kontakt använder istället tredje generationens Thunderbolt en vändbar USB-C-kontakt, som allt fler tillverkare ändå bygger in i sina nya datorer och moderkort. Det, i kombination med officiellt stöd för externa grafikkort, har gjort att Thunderbolt 3 har fått betydligt mer fotfäste än sina föregångare, inte minst i år.

Thunderbolt 3 på bred front

På plats på Computex i Taipei kikar vi på några av Gigabytes Thunderbolt 3-lösningar. Dels visar tillverkaren upp ett externt PCIe-kabinett i ett chassi från Silverstone, där man monterat ett av sina grafikkort. Kabinettet kan sedan kopplas in till en bärbar eller stationär dator med en Thunderbolt 3-kabel, så att du exemeplvis kan docka din bärbara dator när du kommer hem och förvandla den till en kraftfull speldator.

Man visar även upp en motsvarande lösning för lagring, där en SSD kan monteras i ett externt kabinett och leverera hastigheter betydligt högre än vad som går att nå med USB 3.0 eller USB 3.1.

Thunderbolt 3 hittar in i allt fler datorer och moderkort, men för ett ordentligt genomslag krävs fortfarande fler kompatibla tillbehör som drar nytta av standarden. Gigabytes exempel påvisar dock tydligt att gränssnittet håller på att få mer och mer exponering även för vanliga konsumenter.

computex_2016_3

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid