ASUS kommer att förse flera av sina grafikkortsflaggskepp med sin nyutvecklade kylare DirectCU II. Nu har vi fått nys om att deras Radeon HD 6970 DirectCU II som visades upp på CES 2011 inte bara fått en bastant kylare. Grafikkortet har även stöd för upp till sex skärmar och för att slippa vänta på DisplayPort 1.2 komponenter har ASUS valt att kringgå denna begränsning.

ASUS 6970 DirectCU II Eyfinity 6 har precis som AMD:s Cayman-referenskort en hel drös med videoutgångar men även om alla Radeon HD 6900-kort på marknaden stödjer upp till 6 skärmar är det inte utan begränsningar. Det krävs antingen skärmar eller skärmhubbar med stöd för den nya standarden DisplayPort 1.2, något som än idag inte finns på marknaden.

ASUS har valt att satsa på två stycken hederliga DVI-I-utgångar samt med sin monstruösa 3-slotskylare haft lyxen att få plats med ytterligare fyra stycken fullstora DisplayPort-utgångar. Dessa utgångar använder sig av den vanliga DisplayPort 1.1 standarden och kan bära varsin extra bildskärm med upp till 2560×1600 pixlars upplösning, utan specifika skärmar eller hubbar.

EAH6970_IO

Förutom stöd för upplösningar på 15260 x 1600 pixlar med sex inkopplade skärmar har grafikkortet en Cayman XT GPU med 1 536 st streamprocessorer och 2GB GDDR5 RAM väl döljt under sin DirectCU II-kylare. Vid vilka frekvenser grafikkortet kommer att säljas är inte klart, men förmodligen handlar det om en mild ökning då ASUS satsat på att göra kortet så tyst som möjligt och istället lägga överklockningsansvaret på konsumenterna. Med ett egenutvecklat kretskort, 8-fasers strömförsörjning för GPU, 2 faser för minnet och ASUS Voltage Tweak bör det finnas gott om potential.

EAH6970_2D

ASUS 6970 DirectCU II Eyfinity 6 specifikationer

  • Cayman XT GPU med 1 536 st. streamprocessorer
  • 2GB GDDR5 RAM
  • Specialutvecklat kretskort
  • 8 fasers strömförsörjning för GPU
  • 2 fasers strömförsörjning för minne
  • DirectCU II-kylare med dubbla 100x20mm fläktar (Tar upp 3 expansionsplatser)
  • ASUS Voltage Tweak för överklockning

ASUS 6970 DirectCU II Eyfinity 6 sägs finnas på marknaden inom kort men vilket prispremium vi kan vänta oss mot vanliga referensmodeller är oklart.

EAH6970_2Dback

EAH6970_3D

Relaterade artiklar:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Poontus Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Poontus
Medlem
Poontus

Imponerande kort.
Trevligt med effektiva kylningslösningar som inte låter så mycket 🙂