AMD kommer i slutet av andra kvartalet att introducera sin nya processorarkitektur Bulldozer och med upp till 8 CPU-kärnor och stöd för DDR3-1866 minne sägs nu tillverkaren satsa fullt ut med sin nya 32nm SOI-teknik. Flaggskeppet i processorfamiljen AMD FX-8150P ska debutera med en klockfrekvens på 4,2 GHz samt Turbo Core-teknik god för över 4,7 GHz.

AMD har redan tidigare jämfört sin nya Bulldozer-arkitektur med Intels kraftfullare mellanklassplattform Sandy Bridge, men nu säger initierade källor att man satt sitt mål ännu högre. Med Intel LGA2011-plattformen planerad för lansering under fjärde kvartalet satsar AMD på att inte bara kontra Intels nuvarande processorer i prestanda utan slå alla på fingrarna, oavsett arkitektur och plattform.

amfx82Förutom en generell prestandaökning i sin färska Bulldozer-arkitektur har AMD planerat att nyttja sin nya 32nm SOI-tillverkningsteknik till det yttersta. Den tidigare okända modellen AMD FX-8150P ska skeppas med en klockfrekvens på hela 4,2 GHz och med andra generationens Turbo Core-teknik ska klockfrekvensen kunna ökas till hela 4,7 GHz vid enkeltrådade belastningar. Vi ser redan idag hur Intels senaste 32nm-arkitektur tar sig över 4,5 GHz utan några större svårigheter och AMD sägs vara mycket nöjda med frekvensskalningen av sin nya tillverkningsteknik.

– AMD som företag har genomgått en förvandling det senaste året och allt fokus läggs nu på spetsprestanda. Vi såg hur man satsade fullt ut med Radeon HD 6990 på grafikkortsmarknaden, FX-8150P blir motsvarigheten på processormarknaden, avslöjar en initierad källa på AMD som kallar sig Krid Reyem.

Genom att pressa den nya arkitekturens klockfrekvenser till dessa nivåer säger sig AMD vara säkra på att inte bara lämna Intels Sandy Bridge-arkitektur bakom sig utan även deras flaggskepp på LGA1366-plattformen, Intel Core i7-990X.

AMD har inte varit närheten av prestandatronen på CPU-marknaden under flera år men processortillverkarens kanske största mål för året är att åtminstone tills lanseringen av Intel LGA2011-plattformen återta prestandabucklan. 

Precis som på grafikkortsmarknaden har AMD lagt alla spärrar åt sidan och släppt på tyglarna för processorns strömförbrukning. Till skillnad mot den tidigare avslöjade toppmodellen FX-8130P som maximalt drog 125 watt har AMD höjt ribban till 140 watt på sin Intel-dräpare. Strömförbrukningssiffror AMD redan tidigare varit uppe och vänt vid med sin nuvarande Phenom II-arkitektur.

Modell FX-8150P Black Edition
CPU-Kärnor 8
Klockfrekvens 4,2 GHz
Turbo Core maximalt 4,7 GHz
L2-cache 8MB
L3-cache Up to 8MB
TDP 140W
Minne 1866 MHz
Black Edition Ja, upplåsta multiplar
Sockel AM3+
Tillverkningsteknik 32nm SOI

Lanseringen av AMD FX-serien är satt till slutet av april eller början av maj men vi ska inte vänta oss någon konsumenttillgänglighet förrän i juni månad då även det nya flaggskeppet FX-8150P väntas dyka upp.

Uppdatering 2011-04-02: Första april är över och vi hoppas nu att vi istället kan se detta som en profetia. Plus i kanten till Henry som avslöjade vår topphemliga källa.

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
thisAnton Karmehed-Boris-Viking1962-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Lite väl låga klockfrekvenser, hade förväntat mig nåt högre… Får väl ta och hoppas att processorn presterar!

Svensken
Medlem
Svensken

April april? 😀

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Hoppas ni inte har aprilskämt på den här sidan. Inte när det gäller AMD i alla fall 😀
Var kommer huvudkällan från?

Sebastian Svensson
Medlem
Sebastian Svensson

Låter faktiskt sant 🙂

-Boris-
Medlem
-Boris-

Krid Reyem? 😛

donnie
Medlem

Oj oj vad mycket april det va över denna nyhet då 🙂

this
Medlem
this

Hade hoppats på minst 5 GHz!! 😮

Henry de Kruijf
Medlem

Krid Reyem = Dirk Meyer

haha nää men hoppas på 4Ghz kan man 😛

Stormense
Medlem
Stormense

Detta är inget aprilskämt. Senare i år siktar AMD på att spränga 8 Ghz-vallen och kan redan nu avslöja, om ni inte läste det igår, att AMD 16 Core kommer sitta i nästa Playstation XL .
16 kärnor med 8 Ghz på varje och ett motsvarande grafikkort från ATI, nämligen en variant på Radeon HD 4670 Klockfrekvens, 750 Mhz, Minnesfrekvens: 1600 MHz a 256 Mb,

Xbox Nextus, slang dig i väggen!

Carl-philip V
Medlem
Carl-philip V

ett fult april skämt 😥 Det hade varit kul och mer intressant om amd kunde knappa in på intel 🙂

Carl-philip V
Medlem
Carl-philip V

[quote name=”Viking1962″]Hoppas ni inte har aprilskämt på den här sidan. Inte när det gäller AMD i alla fall 😀
Var kommer huvudkällan från?[/quote]
om detta hade stämt så hade det stått massa på google :/

Jacob Hugosson
Medlem
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Skämt eller inte så gillar jag kartongen. Varför har ingen gjort en snygg kartong som den tidigare?

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”smartidiot89″]http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=268961

:P[/quote]

Kan inte se den sidan. Man måste tydligen vara registrerad.

[b]Edit[/b]
Är nu registrerad på xtreme systems men har inte tillstånd att se sidan i alla fall 😐

-Boris-
Medlem
-Boris-

Samtidigt som det är ett nästan lite för uppenbart aprilskämt på en del punkter så är det lite väl realistiskt på en del andra håll. 4.2GHz är fullt rimligt ifall BD är en högfrekvensarkitektur likt IBM Power6 och Power7. Kanske behövs de uppenbara punkterna för att kompensera realismen i påståendena. 😉

[quote name=”Viking1962″][quote name=”smartidiot89″]http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=268961

:P[/quote]

Kan inte se den sidan. Man måste tydligen vara registrerad.

[b]Edit[/b]
Är nu registrerad på xtreme systems men har inte tillstånd att se sidan i alla fall :-|[/quote]

De meddelandena kommer upp när man inte har rättigheter att se sidan. Antagligen ”borttagen” av moderatorer.

this
Medlem
this

[quote name=”Anton Karmehed”][quote]Samtidigt som det är ett nästan lite för uppenbart aprilskämt på en del punkter så är det lite väl realistiskt på en del andra håll. 4.2GHz är fullt rimligt ifall BD är en högfrekvensarkitektur likt IBM Power6 och Power7. Kanske behövs de uppenbara punkterna för att kompensera realismen i påståendena. ;)[/quote]Hehe jo jag hade nästan lite dåligt samvete för att det kunde ge för stora förhoppningar så fick göra det lite väl uppenbart på sina ställen. 😉Tror dock verkligen inte vi kommer se 4,2GHz från day 1 med Bulldozer, tror inte vi ser över 4 GHz heller. Men… Läs hela »